Peapiiskop Urmas Viilma rääkis Kristuse ristiteest kõneleva raamatu saamisloost

Peapiiskop Urmas Viilma rääkis Kristuse ristiteest kõneleva raamatu saamisloost

Peapiiskop Urmas Viilma raamatu esitluse järel Tallinna Jaani kirikus autogramme jagamas (Foto: Heidi Tooming, Talinna Jaani koguduse Facebooki leht)

Seekordses veebisaates „Taevas Tuleb appi“ oli Toomas Nigola külaline peapiiskop Urmas Viilma, kes kolmapäeval, 23. märtsil esitles Tallinna Jaani kirikus raamatut «VIA CRUCIS – Meie Issanda Jeesuse Kristuse ristitee. 14 peatust sõnades ja piltides Kristuse ristiteel“. Raamatu tekstid on kirjutanud ja kokku pannud peapiiskop Urmas Viilma, teose on illustreerinud graafik Reti Saks.

„Meie Issanda Jeesuse Kristuse ristitee (lad k via crucis; kannatuste tee, lad k via dolorosa) ühendab neliteist pühakirjas ja kristlikus pärimuses kirjeldatud sündmust Jeesuse surmamõistmisest kuni hauda asetamiseni tema viimasel elupäeval,“ kirjutas peapiiskop Viilma saateks. Sümboolselt kõnnitakse üheskoos risti kandva Jeesuse järel Kolgatale, kus Issand sureb ristil. Tavapärasele 14 peatusele on raamatus lisatud ka 15. peatuse mõtisklus, mida saab lugeda ülestõusmispüha hommikul.

Esitlusel ja samal päeval toimunud saate salvestusel rääkis peapiiskop Viilma pisut ka mõtetest raamatu ilmumise järel ja selle saamisloost. „Raamat on väga isiklik,“ tunnistas ta. Mina-vormis loodud ristitee tekstid on korduvalt läbi kirjutatud ja palvetatud, need on sügavalt vaimulikud tekstid, kirjeldas ta. Raamatu kaanel puuduvad just sel põhjusel autorite nimed, need on ära märgitud vaid tiitellehel.  

Peapiiskop meenutas, et esimese tõuke ristitee tekstide loomiseks andis talle ERRi toimetaja Kaupo Meieli pöördumine, kes soovis pühade ajal avaldada Suurele Reedele pühendatud kirjutise. Selesse teemasse süvenedes vormus vastuseks mitte arvamusartikkel, vaid ristiteekonna 14 peatusele keskendunud mõtisklused. Viilma sõnul polnud ta sugugi kindel, kas selline tekst ajakirjandusväljaandes avaldamiseks üldse sobibki, kuid selgus, et just sellist lähenemist temalt oligi oodatud. Ristiteekonna tekstidega raamatu koostamiseks andis omakorda galerist Erkki Juhandi, kellest sai selle raamatu projektijuht. Raamatu sisu valmimise eest ütles peapiiskop tänusõnu toimetaja Viivi Luigele hella käega suunamise eest, Eesti Kiriku toimetaja Sirli Lemberile, kes aitas tekstile lõplikku lihvi anda ja kelle mõjul ta ühe sõnagi välja vahetas ning kaasautor Reti Saksale, kelle hingestatud pildid on toeks vaimulikku sisusse süvenemisel. Tänuga meenutas peapiiskop ka Kirikufondi üht eestvedajat, perekond Kaldoja, kes raamatu väljaandmisele tuge pakkus.

Esimene trükk raamatust oli esitluspäeva õhtuks läbi müüdud, raamatu kordustrükki on oodata vahetult enne ülestõusmispühi.   


Meeldib 1

Lisa kommentaar