Pilistvere kogudus tähistab sel pühapäeval oma 800. aastapäeva

Pilistvere kogudus tähistab sel pühapäeval oma 800. aastapäeva

Pilistvere kirik (Foto: koguduse koduleht)

“Siinmail, Nurmekunna maakonna põhjapoolses osas, ühel hiiemäel seisavad kaks munka – vennad Daniel ja Johann. Just nendele on antud ülesandeks rajada siia, Pala jõe kaldal asuvasse põlisasundusse kogudus, mille kaitsepühakuks saab Jeesuse õpilane, apostel Andreas. Umbes nii võiski alata meie Pilistvere kihelkonna ajalugu,” kirjutab vikaarvaimulik Andres Aaste. Põhja-Sakala valla ajalehe Leole värskes augustinumbris annav vaimulik ülevaate Pilistvere koguduse elust läbi aastasadade.

Seda sündmust märgib Pilistvere kiriku torni müüritud kivi aastaarvuga 1222 ning tsistertslastest munkade nimed. Rajatud puithoones peeti missat ja teisi kiriklikke talitusi. XIII-XIV sajandi vahetusel püstitati samasse paika kivist kindluskirik.

Koguduse auväärset sünnipäeva tähistatakse saabuval pühapäeval, 7. augustil ja pidupäeva sisustab kogudus koos Pilistvere rahvamaja ja külaseltsiga.

Pilistvere kirikus on pühapäeval, 7. augustil kell 13 armulauaga kontsert-jumalateenistus, millel teenivad kaasa Annaliisa Pillak ja Tiia Tenno. Huvilistel on võimalus külastada kirikutorni ja rännata ajaloolistel matkaradadel. Pastoraadi juures pakub kehakinnitust 15 aastat tegutsenud suvekohvik Ingel ja rahvamaja juures Pilistvere külaseltsi naised. Ingli kohvikus on õhtul kontsert, kus astuvad üles Emma Johanna Lepasoo ja Andre Hinn.

Rahvamaja juures laadal pakuvad oma tooteid käsitöömeistrid ja väiketootjad. Samuti tutvustatakse kihelkonna rahvarõivaid. Pidupäeval astuvad üles erinevad muusikud ning segarahvatantsurühma Pilgar liikmed õpetavad külapäevalistele seltskonnatantse. Pärastlõunal on loodava kihelkonnakoori esimene lauluproov.

Loe lisa:

Andres Aaste “Kirik keset küla”, ajaleht Leole (august 2022)

Egon Valdaru “Pilistveres tähistatakse koguduse 800. aastapäeva”, sakala.postimees.ee 04.08.2022

Lisa kommentaar