Pühapäeva palvesõna

Pühapäeva palvesõna

Õpetaja Arne Hiob (Foto: Toomas Nigola)

2. pühapäev enne paastuaega Sexagesima. Tänase pühapäeva teema on: Jumala sõna külv. Palvesõna ütleb Tallinna Jaani koguduse õpetaja Arne Hiob.

Tänane pühapäev „sexagesimae“ (ladina k ‘kuuekümnes’) on u 60. päev enne ülestõusmispüha. Umbes sama palju päevi tahapoole on ka jõulupühani. Aknast välja vaadates võime märgata, et tõsine talv on juba möödas, kevad aga ei ole veel tulnud. Samuti on jõuluaeg juba möödas ning paastuaeg pole veel saabunud. Elame otsekui tühimikus möödunu ja tulevase vahel ega oska alati määratleda, kus me täpselt asume.

Tühimikud on kahtlemata tähelepanuväärsed. Loodus tühja kohta ei salli, ütleb kõnekäänd. Vaakum tõmbab endasse ümbritsevat ollust, niipea kui saab, õpetati füüsikatunnis. Kui inimene on seest tühjaks saanud, siis on ta aldis uuele – olgu heale või halvale. Meie asi on selles suhtes valvas olla, et me heaga täituksime.

Teise paastueelse pühapäeva klassikaliseks piiblikohaks on Jeesuse tähendamissõna külvajast, kes külvas tee äärde, kaljule, ohakate sekka ja heale maale. Ainult heale maale külvatud Jumala sõna seeme kandis head vilja, teiste puhul lämmatasid seemne elumured ja kiusatused või tuli kurat ja võttis sõna ära südamest (Lk 8:4–15). Vanatühi otsib ikka tühja kohta meie sees, kuhu märkamatult oma umbrohtu külvata. Seda huvitavam tundub, et apostel Johannes näib ütlevat oma kirjas, et tõsisele kristlasele ei saa kurivaim midagi teha. „Ükski, kes on sündinud Jumalast, ei tee pattu, sest Jumala seeme püsib temas ja ta ei saa pattu teha, sest ta on sündinud Jumalast” (1Jh 3:9).

Kahtlemata võib juhtuda, et me teeme pattu, sest liha on nõder ja hing ülitundlik, kuid miski ei saa sundida meid tegema pattu, nagu oleks see midagi normaalset. Nii nagu Jumala sõna külv võib sattuda halvale pinnale, on ka liha ehk vana loomus kiusatav. „Siiski leidub valdkond, kus iga tõeline kristlane on saatana mõjule täielikult kättesaamatu – selleks on uskliku uuestisündinud vaim.

Kurat võib mõju avaldada uskliku ihule ning isegi hingele,“ ütleb misjonär Ralph Shallis. „Aga uskliku vaimu, mis on Jumala Vaimuga üks, ei saa kindlasti deemonliku toime läbi mõjutada.“Deemonlik mõju kristlase ihule ja hingele võib uut elu vaimus tõsiselt takistada, kurvastades Püha Vaimu, kuid mitte lohutamatult: „Õndsad on kurvad, sest neid lohutatakse“ (Mt 5:4). *Ärgem siis iial olgem lohutamatud, kui on juhtunud midagi, mis Jumalale ei peaks meeldima. Ärgem jätkem oma tühje hetki täitmata palve läbi Jumala osadusega. Olgem ikka rõõmsad ja tänulikud, küll Jumal aitab meid läbi raskuste.

Palve: Issand Jumal! Sina kaitsed meid maailmas, kus on nii palju ohte. Sina annad meile rahu ja lohutust, kuigi muretsemiseks võime leida põhjust. Täida meid ikka oma Vaimuga, et palvevaim saaks meid ühendada Sinuga. Ja kui tunneme vaimseid rünnakuid oma elus, mis meid Sinu teedelt tahavad ära kallutada, siis kingi meile seda rohkem oma abi ja äratundmist, et tänumeelel Sinu teekonda jätkame. Sulle olgu tänu, Issand, igavesti!

* Shallis Zungenreden aus biblischer Sicht 1987: 166–167.

Meeldib 2

Lisa kommentaar