Pühapäevasel jumalateenistusel Tallinna Jaani kirikus osales vaimulikke üle maailma

Pühapäevasel jumalateenistusel Tallinna Jaani kirikus osales vaimulikke üle maailma

Eesti vaimulikud koos teiste Kurhessen-Waldecki Evangeelse Kiriku partnerkirikute piiskoppide konsultatsioonil osalejatega Tallinna Jaani kirikus (Foto: Urmas Roos, Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki leht)

29. mail Tallinna Jaani kirikus toimunud jumalateenistusel teenisid kaasa luterlike kirikute vaimulikud Eestist, Saksamaalt, Namiibiast, Lõuna-Aafrikast, Indiast, Kõrgõztanist ja Rumeeniast.

Jumalateenistusel luges Vana Testamendi kirjakohta rumeenia keeles õp dr Elfriede Dörr (Evangeelne Luterlik Kirik Rumeenias). Evangeeliumi luges saksa keeles õp Claudia Brinkmann-Weiss (Kurhessen-Waldecki Evangeelne Kirik). Jutlustas piiskop prof dr Beate Hofmann Kurhessen-Waldecki Evangeelsest Kirikust.

Jutluses „Jagades homse päeva Vaimu“ kutsus piiskop Beate Hofmann kaasa mõtlema sellele, kuidas meie vaim toimib ja mis meid juhib: kas see on masenduse vaim või jõudu andev vaim, loomuse vaim või Jumala Vaim.

Loomuse vaimu põhitunnus on hirm, ütles piiskop. „Meie ümber on palju hirmu. Hirm sõjas surma saada, hirm rõhumise ees, hirm kaotada vabadust ja head elu. See hirm ühendab Eesti inimesi paljude teistega üle maailma, kaasa arvatud Saksamaal, kus mäletatakse Teist maailmasõda ja selle tagajärgi: hirmu, nälga, kaotust. Endiselt jätkub Covid-19 pandemia, mis ähvardab meie elu, tervist ja kogukonda nagu magav lõvi.”

Piiskop Beate Hoffmann jutlusel Tallinna Jaani kirikus (Foto: Urmas Roos)

Piiskop Hofmann osutas aga nendele üldistele hirmudele veel ühele erilisele hirmule, mis on kirikutes. “See on hirm muutuda ebaoluliseks. See hõlmab hirmu kahanemise, nähtamatuks muuutumise, tähtsuse kaotamise ees,“ kõneles vaimulik ja tuletas kogudusele meelde, mida on vastandanud kõigile sellistele hirmudele Paulus. „See on suguluse Vaim, Jumala pojaks ja tütreks olemise Vaim, vaimuliku perekonna liikmeks olemine, mis annab meile väärikuse, lootuse ja julguse. „Jumala lapseks olemine annab meile väärikuse, mis ei sõltu sellest, mida meile tehakse või mida meie oleme teistele teinud. Jumala lapseks olemine annab meile lootust, mis võidab hirmu ja võimaldab meil otsida rahu ning usaldada Jumala tulevikuplaani selle maailma jaoks. Jumala lapseks olemine annab meile julgust, mis ületab kõhklused ja mured,et hakkaksime elama kirikuna uuel moel, töötama rahu nimel, võitlema loodu terviklikkuse ja kliimamuutuste aeglustamise eest. Me olemevõimelised seda tegema, sest oleme Jumala pojad ja tütred.“

Piiskop meenutas jutluses ka teist Pauluse kasutatud kujundit: me oleme Jumala pärijad ja Kristuse kaaspärijad. „Jumala Vaimu pärides saame midagi, mis ei kahane, kui seda omavahel jagame. Hoopis vastupidi – see kasvab,“ ütles piiskop Beate Hofmann.    

Armulauda jagasid ja õnnistasid peapiiskop Urmas Viilma, Saksamaa Kurhessen-Waldecki Evangeelse Kiriku piiskop dr Beate Hofmann, Namiibia Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Sageus Keib, Lõuna-India Kiriku Karnataka-Põhja piiskopkonna piiskop dr Martin Charles Borgai ja Kõrgõzstani Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Alfred Eichholz. Kaasa teenisid Tallinna Jaani koguduse vaimulikud Jaan Tammsalu, Arne Hiob ja Eve Kruus. Muusikaga teenisid Indrek Vau (trompet) ja Martin Pajumaa (trompet), Maris Oidekivi (orel). Jumalateenistusel ja sellele järgnenud kontserdil laulis koguduse naiskoor Aivi Otsniku dirigeerimisel. Lilleseaded altaril valmistas koguduse liige, lilleseadja Krista Perli.

Tallinna Jaani kiriku peaukse kõrval on uus näitus, mis tutvustab viimase kümne vitraaži autori Dolores Hoffmanni loomingut. Kiriku Galeriis on avatud kunstnik Juss Piho maalinäitus „Ring / Circle II“.

Kahel pool Tallinna Jaani kiriku torni on valminud uus haljastus, mille autor on haljastusarhitekt Kersti Lootus. Taimed istutasid Kadrioru pargi aednikud.

Lisa kommentaar