Pühapäeva palvesõna

Pühapäeva palvesõna

Õpetaja Jaan Tammsalu (Foto: Tallinna Jaani kiriku ja koguduse Facebooki leht)

Ülestõusmisaja 7. pühapäev. Pühapäeva ja nädala teemaks on „Püha Vaimu ootus“. Palvesõna ütleb Tallinna Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu.

Ilm 21:5: „Vaata, ma teen kõik uueks!“ Nii tõotab Jumal.

Midagi on selle masinaga lahti. Tahaks muru niita, aga masin ei lähe käima. Tirin ja tõmban, aga ma vaid väsitan ennast. Lõpuks taipan vaadata – kütusekraan on kinni keeratud. Ühendus on suletud. Ma ise sügisel sulgesin.

Keeran aia kastmiseks vooliku kraani külge ja avan kraani. Kõik tundub olevat tehtud, aga toru otsast ei tule piiskagi vett. Lõpuks näen, et ühes kohas on toru järsult keerdus. Kui selle sõlme lahti teen, voolab vesi janusele maale.

Pärast veekatkestust keeran kodus veekraani. Kuulen turtsuvat häält, aga siis saabub vaikus. Filter on ummistunud. Tuleb puhastada, et puhas vesi saaks voolata.

Kas meie ühendus Jumalaga on avatud? Kas oleme nii puhtad, et Jumal saaks meisse valada elavaks tegevat vett – uueks loovat Vaimu?

Seal, kus inimene sulgeb end võimalusele olla ühenduses elava Jumalaga – armastuse ja headuse, valguse ja rõõmu, rahu ja rohke lootuse imelise allikaga –, seal sulgeb ta eneses tuhanded imelised võimalused. Ta loobub elust ja valib vaid vegeteerimise. Ta muudab lõpmata vaeseks enda ja raskemaks teiste elu.

Miks tulevad paljud pühakotta? Seal ei pakuta allahinnatud kaupa. Seal ei jagata kõrgepalgalisi töökohti. Seal ei lahutata meelt. Sealt me seda ei otsigi. Otsime rahu ja tasakaalu. Ootame armastuse, andestuse, halastuse puudutust. Ootame rõõmusõnumit sellest, et Tema, kes on meid loonud, Tema, kes tunneb meid meie olemuse põhjani, Tema, kes on andnud oma elu selleks, et meil oleks elu, et Tema teeks meid puhtaks ja avaks meie ühenduse Temaga. Sest kui see ühendus on suletud, pole ühelgi meie tegevusel mõtet ja me ei taha elada mõttetut elu, teha mõttetut tööd, ekselda sihitult. Ja Tema pole meid selleks loonud.

Palugem, et Ta tuleks puudutaks ja looks meid uueks.Palugem koos psalmistiga, koos keldi ja teiste kristlastega: „Oh Jumal, uuri mind ja tunne ära mu süda! Katsu mind läbi ja tunne ära mu mõtted! Vaata, kas ma olen valuteel ja juhata mind igavesele teele! Isa, anna meile oma armastus. Jeesus, anna meile oma rahu. Püha Vaim, anna meile oma rõõm. Elu Jumal, saada meid, armastav Kristus, saada meid, Püha Vaim, saada meid meie teekonna igal sammul, aita ja hoia meid igal me elupäeval ja -ööl.“

Lisa kommentaar