Tallinna Jaani kirik jagas rõõmu virtaažakende valmimisest

Tallinna Jaani kirik jagas rõõmu virtaažakende valmimisest

“Aga vaata, see on Jumala Tall, kes kannab ära maailma patu!” Jeesuse ristimist kujutav vitraaž, autor Dolores Hoffmann. (Foto: Tallinna Jaani koguduse Facebooki leht)

„Kümme uut Dolores Hoffmanni vitraažakent vaid pisut enam kui 3,5 aastaga. See on ime,“ lausus Tallinna Jaani koguduse õpetaja praost Jaan Tammsalu kiriku uute vitraažide valmimise tähistamiseks peetud tänuhetkel 29. mai jumalateenistuse järel. Koos vitraažide paigaldamisega vahetati kirikus ka akende raamid ning muudeti aknad helikindlamaks, et kirikusse ei kostaks tänavamüra.

“Jaani kirik on evangelist Johannese kirik ja kahel pool on kuus vitraaži – kolm ja kolm –, mis kõnelevad Johannese evangeeliumi erilugudest, sellistest, mida teistes ei ole ja mis on väga, väga tuntud. Ja viimased neli, mis on Vabaduse väljaku pool, seal on evangelistid Johannes, Luukas, Markus, Matteus. Nendest kaks – Johannes ja Luukas – hakkavad varsti pimedal ajal olema valgustatud seestpoolt. Kujutate ette, Vabaduse väljakul 15 ruutmeetrit Dolores Hoffmanni säravaid vitraaže on õhtusel ja öisel ajal valgustatud rahva poole,” rääkis Jaan Tammsalu intervjuus ERRile.

Vitraažide valmimise lugu rääkides ütles Jaan Tammsalu, et vitraažid olid Tallinna Jaani kiriku akendes ka enne 1944. aasta 9. märtsi, mil need kõik märtsipommitamisel purunesid. Seejärel lapiti aknad õhukese klaasiga. Kui TalTechi kliimaspetsialistid kirikust termopilte tegid, selgus, et suurem osa külma jõuab hoonesse läbi akende. Need otsustati korda teha ja ühtlasi korraldada konkurss uute vitraažide tegemiseks. Selle võitis kunstnik Dolores Hoffmann. Akende restaureerimiseks tegi parima pakkumise OÜ Acres.

Pildil (vasakult) on koguduse õpetaja Jaan Tammsalu, juhatuse esimees Peeter Raudsepp, juhatuse liige Jaanus Põder ja peapiiskop Urmas Viilma (Foto: Urmas Roos/Tallinna Jaani kogudus)

Esmalt restaureeriti kolme altaritaguse akna välisraamid ja piitade välisosad ning paigaldati tänavamüra ja väljast tuleva külma kaitseks vanade raamide vahele pakettaknad. Edasi alustati tööd kiriku lõuna- ja põhjakülje akendega. Sinna valmistati vitraažid, milles kujutati kiriku kaitsepühaku Johannese evangeeliumis kirjeldatud lugusid.

Esialgu loodeti koguduses endale võetud kallis ja töömahukas ülesanne lahendada kümne aastaga, kuid selgus, et neid, kes on valmis ettevõtmist toetama, on palju. Viimane, kümnes, evangelist Markuse aken sai ette juba tänavu 25. aprillil, markusepäeval.

Vitraažikunstnik Dolores Hoffmann tänuhetkel (Foto: Urmas Roos/ Tallinna Jaani kogudus)

Tänuhetkel pühapäevase jumalateenistuse järel kutsusid peapiiskop Urmas Viilma, õpetaja Jaan Tammsalu, koguduse juhatuse esimees Peeter Raudsepp ja juhatuse liige Jaanus Põder kirikuliste ette nii kunstnik Dolores Hoffmanni kui ka annetajaid ja abilisi, tänu kellele vitraažid said valmida. Toetussummad ulatusid ühest eurost kuni 60 000 euroni. Suurimatele kaasaaitajatele anti kirikus üle fotograaf Toomas Tuule ainukordsed pildid viimasest kümnest vitraažaknast. Iga suurannetaja sai omakorda suure pildi aknast, mille valmimist ta on toetanud. Tallinna linnale, kes toetas töid 70 000 euroga, lubas Jaan Tammsalu tänukingi pidulikult üle anda kolmapäeva keskpäeval toimuval linnavalitsuse pressikonverentsil.

Lisa kommentaar