Saarlased ehitavad Kuressaares hiidlastele kirikutorni

Saarlased ehitavad Kuressaares hiidlastele kirikutorni

Artikkel ajalehes Saarte Hääl (Pilt: kuvatõmmis)

Kuressaarest Nasva poole sõitjatel ei saa jääda märkamata, et tee äärde on püsti pandud kõrged tellingud. Salapärane objekt näeb välja selline, nagu oleks sellesse paika kerkimas uus kirik. Ajaleht Saarte Hääl tundis huvi, millega tegu ja sai Saaremaa vallavalitsuse ehitus- ja planeeringuosakonna juhatajalt Rein Kallaselt vastuseks, et ehitamine on tõepoolest seotud kirikuga, sest kilekatte varjus on valmimas kirikutorni kandekonstruktsioon.

Saarte praost Anti Toplaan täpsustas aga oma Facebooki postituses: “Saarlastel ei ole siiski lootust, et Kuressaare linna panoraamile lisanduks uus kirikutorn, kuna pärast puistsõrestiku ja sadade puidutappide valmimist võetakse see tükkideks lahti ja toimetatakse Hiiumaale.” Uskumatult kõlavat selgitust, et torn valmib mitte Saaremaa, vaid Hiiumaal asuvale Pühalepa kirikule, kinnitas lehele ka torni ehitaja, OÜ Rändmeister juhatuse liige Juhan Kilumets, kes täpsustas, et pärast kandekonstruktsiooni valmimist transporditakse torn tükkidena objektile, kus see kokku monteeritakse.

Ajaleht küsis, miks see otsustati just Saaremaal valmistada? “Põhjus on lihtne: puusepad on saarlased,” vastas Kilumets. Maa peal uut torni on tema sõnul aga lihtsam ehitada kui kiriku torni kivijala kohal, kus ilmastikuolud seda raskendavad.

Pühalepa koguduse õpetaja Triin Simson sai juunis kiriku võtmed oma abikaasalt Kristjan Simsonilt, kes oli senine koguduse õpetaja (Foto: Anti Toplaan)

Pühalepa koguduse õpetaja Triin Simsoni sõnul peaks tornitööde esimene etapp valmima 31. jaanuariks, mille käigus valmivad torni puidust konstruktsioonid ja soetatakse torni vaskplekk. Seni on riik kultuuriministeeriumi kaudu toetanud torni ehitust 250 000 euroga. Kuna vana torni lammutus ja uue torni paigaldamine selle eelarve sisse ei mahu, ootab kogudus uue aasta alguses tööde lõpetamiseks riigipoolse rahastuse jätkumist.

Lisa kommentaar