Selle nädala hommikumõtiskluste teekaaslane on Urmas Viilma

Selle nädala hommikumõtiskluste teekaaslane on Urmas Viilma

Peapiiskop Urmas Viilma (Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

Peapiiskop Urmas Viilma keskendub aasta viimase nädala hommikuminutitel neljale jõulupühale vana traditsiooni järgi: 25. detsembril on Jeesuse sünnipäev ehk Kristuse sündimise püha, 26. detsembril esimärter Stefanose päev ehk rahvakalendris tehvanipäev, 27. detsembril apostel ja evangelist Johannese päev ehk rahvakalendris johannesepäev, 28. detsembril aga süütalastepäev.

“Need neli päeva kirjeldavad meile Jumala ja eksiva ning patuse inimkonna kahekõne, mis moodustab omamoodi kontrastse dialoogi,” kirjutab peapiiskop Viilma oma Facebooki lehel. “1. jõulupühal kõneleme Jumala armastusest inimsoo vastu, mis väljendub Jumala Poja sünniimes. Inimene vastab 2. jõulupühal esimärter Stefanose kividega surnukspildumisega. Jumala teod saavad taas avalikuks 3. jõulupühal ehk johannesepäeval läbi apostel Johannese, kes on enim kirjutanud Jumala, ligimese- ja vennaarmastusest. Vastuseks sellele sõnumile kuuleme 4. jõulupühal ehk süütalastepäeval kuningas Heroodes Suure Petlemmas korda saadetud lastemõrvast.”

See kontrastne dialoog on kestnud läbi inimkonna ajaloo,tõdeb Viilma: “Jumal osutab armastust, inimene vastab seljapööramise, patu ja ülekohtuga. Jumal osutab armu, inimene oma vennale vihkamist ja kättemaksu; Jumal täidab oma tõotused, inimene vastab ärapöördumise ja uskmatusega.” Selle ahela murdmine on võimalik Jumal-inimese Jeesuse Kristuse sünnis, elus, surmas ja ülestõusmises, lisab peapiiskop: “Kui Jumal ise saab inimeseks, muutub ka Jumala ja inimese vaheline dialoog. Inimene, kes usub, et Jeesus on Issand, ei vasta enam Jumalale seljapööramisega ega ligimesele ükskõiksusega. Vastasseis kaob, müür puruneb…”

Vaimulikud hommikumõtisklused on üks osa hommikusest raadioprogrammist (Vikerraadios argipäeviti kell 6.35, nädalavahetusel kell 7.35, Klassikaraadios argipäeviti kell 7.15), mis valmivad alates 1989. aastast koostöös Eesti Kirikute Nõukoguga ja saated on eetris nädalaste tsüklitena, et järgemööda saaksid sõna kõikide liikmeskirikute ning koguduste esindajad.

Mõtisklusi saab järelkuulata aadressil: vikerraadio.err.ee.

Lisa kommentaar