Tallinna Jaani kirikus avati Toomas Pauli büst

Tallinna Jaani kirikus avati Toomas Pauli büst

Ma olen Toomas Pauli imetlenud juba aastakümneid ja pean teda üheks Eesti targimaks meheks ja filosoofiks. Olen alati püüdnud tema sõna kuulata ja lugeda. Nii et see on minu imetlusest ja austusest Toomas Pauli isiku vastu,“ põhjendab skulptor Mati Karmin kuju loomist, millega ta tahtis edasi anda end inspireerinud õpetaja vaimujõudu. Kunstnik on küll Tallinna Toomkoguduse liige, kuid tutvus ja kirjavahetus seob teda Toomas Pauliga juba 1990. aastatest.

Idee Toomas Pauli büsti loomisest tekkis skulptoril juba umbes kümne aasta eest, kuid Mari Karmin tunnistas intervjuus Eesti Päevalehele, et vaimuliku olemust avada oli keeruline ja töö jäi mõneks ajaks sinnapaika. “Kui ma püüdsin Toomase lopsakaid juukseid ja näoilmet natuke vihase ja kompromissitu Moosesena kujutada, siis hakkas kõik tasapisi paika nihkuma,“ ütles Karmin. Ta lisas, et portree väljaaitamine marmorplokist kestis siiski oma poolteist aastat. Kunstitöö pidulik avamine Tallinna Jaani kirikus toimus täna, 20. aprillil.

„Jaani kirikus on viimased 36 aastat olnud aeg, kui on teeninud või pärast emerituuri jäämist käinud teenimas Toomas Paul. Selle pika aja on ta paljusid mõjutanud ja paljudele väga südamesse läinud,“ kommenteeris kuju saamislugu Õhtulehele õpetaja Jaan Tammsalu.

Lisa kommentaar