Urmas Viilma: me ise peame olema rahutegijad

Urmas Viilma: me ise peame olema rahutegijad

Peapiiskop Urmas Viilma (Foto: EELK)

Hoolimata Tartu rahulepingu allakirjutamise ja kehtima hakkamise silmapilgu pea märkamatust kestvusest oli selle hetke ajalooline tähendus eesti rahva mineviku ja tuleviku seisukohast hindamatu, kirjutab peapiiskop Urmas Viilma uudisteportaali err.ee arvamusartiklis.

„Hoolimata Tartu rahulepingu allakirjutamise ja kehtima hakkamise silmapilgu pea märkamatust kestvusest oli selle hetke ajalooline tähendus eesti rahva mineviku ja tuleviku seisukohast hindamatu.“

Viilma kirjutab, et praegusel ajahetkel sobib meenutada Jeesuse sõnu Mäejutluses: “Õndsad on rahutegijad, sest neid hüütakse Jumala lasteks.” (Mt 5:9).

„Eestile Tartu rahulepingu toonud Jaan Poska mälestust ja kogemust meenutades ei sobi meil Jumala õnnistust ja panust rahu saavutamisel alahinnata ka nüüdses rahukriisis,“ kirjutas peapiiskop. Ta meenutas, et Jaan Poska pidas Tartu rahu eest saadud kõige suuremaks tunnustuseks tänaval juhuslikult juurde astunud vanema naisterahva õnnistavat ristimärki koos sõnadega: “Te päästsite me pojad. Jumal õnnistagu teid selle eest!”

Urmas Viilma sõnul „saame ise olla rahutegijad alles siis, kui laseme selle rahu ka oma hinge ja südamesse, sest rahu suudab saavutada ainult see, kes on rahu ise kogenud. „Meie ise saame olla rahutegijateks oma kodus, ühiskonnas ja riigis. Rahu hoides, selle eest seistes ja rahu saavutada püüdes ei ole vaja häbeneda, kui palume appi iseseisvusmanifesti lõpusõnades ja riigihümni kolmandas salmis väärilise koha leidnud Jumala.“

Peapiiskop Urmas Viilma tegi Tartu Rahu aastapäeva puhul ringkirjas kogudustele üleskutse: “Kutsun kõiki kogudusi küünlapäeva ja eelseiva pühapäeva jumalateenistustel tänama rahu eest, mida võime Eestimaal vaba rahvana nautida. Samuti kutsun üles palvetama rahu saavutamise pärast Ukrainas, et sõda lõpeks ega laieneks veelgi. Palvetagem ka viiruse taandumise ja piirangute lõppemise pärast, et ühiskond võiks taas vabalt hingama ja toimima hakata. Palvetagem ka kõigi inimeste pärast, kes on jätnud elu aastaid kestnud Venemaa-Ukraina sõjas või surnud koroonaviiruse tõttu. Kinnitagu meid kõiki rahu otsimisel ja taotlemisel apostel Peetruse sõnad: „Sest kes tahab armastada elu ja näha häid päevi, see vaigistagu keelt kõnelemast kurja ja huuli rääkimast pettust. Ta hoidugu eemale kurjast ja tehku head, otsigu rahu ja taotlegu seda.“ (1Pt 3:10a,11)”.

Loe lisa:

Urmas Viilma: rahusõnum rahujanuses rahukriisis

Lisa kommentaar