Viljandi Jaani kogudus tähistas auväärset juubelit

Viljandi Jaani kogudus tähistas auväärset juubelit

Viljandi Jaani kirik õhtutunnil (Foto: Egle Viilma)

3. jõulupühal ja talvisel jaanipäeval ehk apostel ja evangelist Johannese mälestuspäeval tähistas Viljandi Jaani kirik ja kogudus oma 550. aastapäeva. Johannesepäeva juubelimissal jutlustas peapiiskop Urmas Viilma ja teenis koos koguduse õpetaja praost Marko Tiituse ning paljude teiste ametivendade ja -õdedega, organist Tuuliki Jürjo ning ansambliga “Iris” ja Viljandimaa kammerkooriga.

Kirik on rajatud kloostrikirikuks paavst Paulus II 1466. aasta bulla alusel, millega frantsiskaani ordul lubati rajada Liivimaale Viljandisse, Tartusse ja Lemsalusse (Limbaži) kolm kloostrit. Millalgi ajavahemikus 1466-1472 ehitatud frantsiskaanide kloostrikirik kerkis tookord tänasesse paika ilmselt juba 13. sajandil samas asunud varasema kiriku müüridele.

Viljandi Jaani kirikuga seostatakse läbi ajaloo kolme pühameest. Krik taaspühitseti pärast nõukogude okupatsiooni ja lagunemist 27. detsembril 1992, mis on pühale Johannesele, Jeesuse apostlile ja evangelistile pühendatud päev, mistõttu tuntakse teda ka kiriku nimipühakuna. Ent kiriku nimipühakuteks on 18. sajandi lõpus olnud ka Jeesuse ristinud Ristija Johannes ja frantsiskaani ordule aluse panija Püha Assisi Franciscus.

Protsessioon kirikus (Foto: Egle Viilma)

Käesoleval aastal asutas Viljandi Jaani koguduse nõukogu koguduse 550. aastapäevaks ja kaasteeliste tunnustamiseks tänumedali. Esimesed tänumedalid võtsid teenistusel vastu endine Viljandi Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu ja koguduse kauaaegne sekretär ja perenaine Leili Weidebaum.

Loe lisa:

Peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht, 27.12.2022

Viljandi Jaani kogudus asutas tänumedali, e-Kirik 22.12.2022

Lisa kommentaar