XIV soome-ugri vaimulike konverentsil arutatakse laste ja noorte kasvu toetamist ja Ukraina sõja mõju

XIV soome-ugri vaimulike konverentsil arutatakse laste ja noorte kasvu toetamist ja Ukraina sõja mõju

Hetk konverentsi avapäevalt 10. augustil (Foto: Kristel Engman)

10.–13. augustini Soomes Turus toimuval vaimulike konverentsil „Laske lapsukestel tulla: kristlik kasvatus“ osaleb Eestist 9-liikmeline delegatsioon.

Soome-ugri vaimulike konverents on pikkade traditsioonidega. Esmakordselt 1937. aastal Budapestis toimunud vaimulike kokkusaamine leiab aset iga nelja aasta järel. Toimumispaik on roteeruv, ametlikeks töökeelteks on soome, eesti ja ungari keel. Seekordne, juba 2020. aastasse kvandatud 14. konverents Turus on lükkunud käesolevasse aastasse covidist tingitud piirangute tõttu ning muutunud poliitiline olukord on mõjutanud ka konverentsi sisu.

Kristlike koolide, kasvatuse, teoloogia ning keelevähemuste küsimusi arutatakse paratamatult käimasoleva sõja kontekstis, sest Venemaa agressioon Ukrainas on kõigutanud turvatunnet kogu Euroopas. Kirikute koostöö, info- ja kogemuste vahetus on täna veelgi olulisem, et tagada lastele toetav kasvukeskkond ning aidata pagulasi. Neid teemasid käsitletakse nii konverentsi ettekannetes kui ka töörühmades.

Kristliku kasvatuse teemalisel konverentsil osalevad nii luterliku kiriku kui Soome õigeusukiriku esindajad (Foto: Kristel Engman)

Turus toimuval kirikute kohtumisel osalevad viie luterliku kiriku esindajad. Soome evangeelse luterliku kiriku delegatsiooni juhib piiskop Seppo Häkkinen, Ungari delegatsiooni piiskopid Péter Kondor ja János Szemerei, Ingeri delegatsiooni piiskop emeeritus Aarre Kuukauppi ja Rumeenia ungarikeelse evangeelset luterliku kiriku delegatsiooni juhib pastor Zsolt Erzse.

Eestist osalevad konverentsil koos evangeelse luterliku kiriku delegatsiooni juhi piiskop Tiit Salumäega õpetajad Vladimir Batuhtin, Vallo Ehasalu, Kristel Engman, Peeter Kaldur, Triin Käpp, Enn Salveste, Kari Tynkkynen ja Hedi Vilumaa.

Eesti-poolse peaettekande peab konverentsil õpetaja Triin Käpp teemal “Kool, kirikukool, maailmavaateline kasvatus”. Delegatsiooni juht piiskop Salumäe osaleb paneelarutelus „Kirikud ja Ukraina sõda“.

Galeriis on fotod konverentsi avajumalateenistuselt Turu Maarja kirikus (Kristel Engman).


Loe lisa:

Hedi Vilumaa “Soome-ugri vaimulikud tulid kokku Turus”, Eesti Kirik 24.08.2022

Lisa kommentaar