Eesti Kirik 11.10.2023

Eesti Kirik 11.10.2023

Ajaleht Eesti Kirik

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 11. oktoobril Issanda aastal 2023

Laupäeval šokeeris maailma Hamasi terrorirünnak Iisraeli vastu. Et mõista sõjalise konflikti tausta, oli Eesti Kiriku palvel Tartu ülikooli usuteaduskonna judaistika lektor Anu Põldsam valmis olukorda selgitama. Küsib Kaido Soom.

Nädalavahetusel möllanud tugev torm räsis hooneid, murdis puid ja jättis paljud ilma elektrita. Kahju kannatasid ka kogudused.

Peapiiskop Urmas Viilma seadis 6. oktoobril ametisse Sangaste koguduse õpetaja Tanel Meieli. Sündmust kajastab peatoimetaja Liina Raudvassar.

„Ei tea mina valitsuse plaane, kuid mulle tundub, et eelarve tasakaalustamiseks makse tõstes oleme nagu lehmapidaja, kes enne lüpsi lehma näljutab,“ kirjutab kolumnist, Tallinna Kaarli koguduse liige Vootele Hansen.

Assessor Katrin-Helena Melder vaatab juhtkirjas tagasi äsja peetud lõikustänupühale ja mõtiskleb: „Tänulik meel lubab meil ka loobuda ja anda ning jagada sellest, mis Jumal meile on andnud. Seda saame teha rõõmsal meelel siis, kui me Jumalat usaldame, kui oleme veendunud selles, et tema meie eest igal päeval hoolt kannab.“

1772 keelati keisrinna Katariina II ukaasiga Vene riigis matmine nii kirikutesse kui ka kirikute ümber. Selle käsu jõustumise tulemusel saavad paljud surnuaiad neil aastail tähistada oma 250. aastapäeva. Üks sellistest on Tartu Raadi kalmistu. Kalmistul olevate vaatamisväärsuste tutvustamiseks kutsub Tartu linn kõiki huvilisi kultuuriloolistele giidituuridele, kirjutab Tartu linnavalitsuse nõunik Indrek Mustimets.

Juba mitmendat aastat jagab EELK tänu ja tunnustust oma töötegijatele ja toetajatele just sügisel, viljade valmimise ajal. Tänujumalateenistus toimub 15. oktoobril Tallinna toomkirikus. Toimetus on teinud valiku tunnustuse saajatest ja tutvustab neid lehelugejaile. Fookuses on Piret Aidulo, Tiit Tarve, Elju Krabbi, Anneli Klaus, Ester Paenurm ja Pärt Uusberg.

Luterliku Maailmaliidu peasekretär, EELK vaimulik Anne Burghardt vaatab tagasi septembris Krakówis toimunud Luterliku Maailmaliidu assambleele.

Kullamaa kultuurimaja juhataja Loit Lepalaan kirjutab Rudolf Tobiase abikaasast Luise Tobiasest, kelle põrm maetakse 14. oktoobril ümber Kullamaa kalmistule abikaasa ja laste kõrvale. Pildipalveid teeb sel kuul Põlva koguduse liige Andres Lehestik, pühapäeva teema avab Tallinna toomkoguduse abiõpetaja Joel Siim ja lehejutluse on kirjutanud Tarvastu koguduse õpetaja Elve Bender.

Lisa kommentaar