Eesti Kirik 13.09.2023

Eesti Kirik 13.09.2023

Eesti Kirik 13.09.2023

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 13. septembril Issanda aastal 2023

9. septembril tähistati Riias Jaani kirikus eestikeelse kogukonna kogudusepäeva. EELK tänukirja Läti Piibliseltsile ja Riia eesti kogudusele andis üle piiskop Tiit Salumäe ja misjonikeskuse juhataja Leevi Reinaru.   

Vanavanemate õnnistusest kirjutab juhtkirjas misjonikeskuse juhataja Leevi Reinaru, kes annab ülevaate selle juhtmõtte all Riias toimunud eesti kogudusepäevast. Ta jagab rõõmu, et Riias on eestikeelse kogudusetöö tegemise enda kanda võtnud Valga Peetri-Luke õpetaja Margus Suvi.  

Küsimusele, milleks meile looduhoiukuu, mida Eesti Kirikute Nõukogu eestvedamisel esmakordselt Eestis tähistatakse, otsib vastust Laura Vilbiks ja jagab lootust, et tänavusest algatusest võiks kasvada välja iga-aastane oikumeeniline traditsioon.

Mullu taevaminemisepühal diakoniks ordineeritud Ann Tamme, kes pärineb väärikast vaimulike suguvõsast ja kes tähistas hiljuti oma 60ndat sünnipäeva, ütleb Eesti Kirikule antud usutluses: mul on tunne, et olen geneetiliselt luterlane. 

Artiklist „Hea jutlus on taeva kingitus“ saab lugeda, et 12. septembril oleks teoloogiadoktor Urmas Petti (1965-2016) saanud 58aastaseks. Sellele tähtpäevale lähimal pühapäeval, 10. septembril esitleti Tartu Jaani kirikus tema äsja valminud jutluste kogumikku.

Lääne praostkonnas osauv Piirsalu kirik saab 160aastaseks. 17. septembril toimub selle puhul pidulik kontsertjumalateenistus, kus osaleb ka piiskop Tiit Salumäe. 

Riik on iseseisev sedavõrd, kuivõrd ta saab toetuda iseseisvaile kodanikele, toonitab arvamusartiklis poliitik Tunne Kelam ning tuletab meelde, et tõeline iseseisvus on seotud maailmavaatelise, moraalse ja majandusliku poolega. 

Tartu Jaani kirikus esitleti igavikku lahkunud teoloogiadoktor Urmas Petti jutlusekogu. Kogumik sisaldab 104 jutlust ja valmis koguduse ja ülikooli usuteaduskonna koostöös.

Tõde teeb vabaks, aga ei ole alati mugav – nii arvab hiljuti 80aastaseks saanud emeriitõpetaja Peep Audova. Valga linnas kirikuõpetajast isa ja kooliõpetajast ema perre sündinud ning siia piirilinna hiljem oma kodu rajanud emeriitõpetaja tunnistab, et vaimulikuametisse pani teda aeg ise.

Kirikufondi juhataja ja Eesti Kiriku kolumnist Janek Mäggi valis oma 50nda juubeli kingituseks võimaluse aidata ühte Eestimaa kirikut, mille kogudusega tema esivanemad on seotud. Sangaste kiriku toetuseks laekus 37 300 eurot.

Täna algab Poolas Krakovis Luterliku Maailmaliidu 13. assamblee, mis kannab pealkirja „Üks ihu, üks vaim, üks lootus“. Eesti Kirik uurib EELK saadikutelt nende isiklikke ootusi ja panuse kohta. Sellesse numbrisse mahub teoloogiadoktorant Igor Ahmedovi vastus, kes osales enne pea-assambleed juba noorte- ja meeste eel-assambleel.

Läbi kolme lehenumbri ilmuv ja algselt magistritööna vormistatud artiklisari käsitleb EELK Lääne-Eesti koguduste  ja kohalike omavalitsuste koostööd. Anti Toplaane uurimus tõstab esile isikute ja nende seisukohtade mõju vastastikusele koostööle.

Martast ja Maarjast, kes piiblijutustuse järgi olid Jeesuse head sõbrad, kirjutab lehejutluse Rannamõisa koguduse õpetaja Aare Kimmel.

Lisa kommentaar