Eesti Kirik 16.08.2023

Eesti Kirik 16.08.2023

Eesti Kirik 16.08.2023

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 16. augustil Issanda aastal 2023

August on lõikuskuu, tuletab juhtkirjas meelde piiskop Tiit Salumäe, kes oma kirjatöös tutvustab kirikliku rahutöö ajalugu. Piiskop kinnitab, et just rahutöö on täna meie ülesanne.

Peapiiskop Urmas Viilma 50. aasta juubelisünnipäeva tähistamiseks toimus 13. augustil tänupalvus Tallinna piiskoplikus toomkirikus ja vastuvõtt Toompea nõlval asuvas Piiskopi aias. Eesti Kirik tegi sündmusest ka videouudise.

Toompeal kirikuvalitsuse majas on valminud püsiekspositsioon Eesti luterliku kiriku piiskoppide insiigniatest. Olulisemaks eksponaadiks on piiskop Jakob Kuke üle 100 aasta vanune sau, mis on siiani kasutuses. 

Vaid inimese kõrval olev, teda toetav ja inimest teeniv kirik saab tänases maailmas olla rahvakirik, kinnitab arvamusartiklis vikaarvaimulik ja praktilise usuteaduse õppejõud dr Kaido Soom. 

Ülekoormusjuhtimisest kirjutav kolumnist Alar Kilp tõdeb, et kasvav tava suhelda digivahendi kaudu ei ole väljakutse kirikule rohkem, kui ta on koolile, kodule, poliitilisele juhtimisele, kunstile, teadusele või ettevõtlusele.

Laupäeval, 12. augustil kogunesid Prangli saarele need, kes pidasid oluliseks, et Lääneotsa külas asuv kabel on juba 175 aastat olnud saarerahva pühakojaks. Kohal oli ka emeriitpeapiiskop Andres Põder.

Rukkimaarjapäeval, 15. augustil pühitses peapiiskop Urmas Viilma Abruka saarel Maarja kabeli, mis rajati annetuste toel ja õpetaja Ants Toominga eestvedamisel tema suvekodu krundile. 

30. juulist on Viimsi Püha Jakobi kogudust teenimas kolm vaimulikku. Õpetaja Mikk Leedjärv sai abiliseks 29. mail preestriks ordineeritud Külli Suurevälja ja neljandat põlve vaimuliku diakon Ann Tamme.

Teoloog ja ettevõtja Indrek Tenno, kes harrastab koos abikaasa Monikaga rändamist, andis välja rikkaliku fotomaterjaliga illustreeritud reisiraamatu, milles ta avab väga erinevate maade ja rahvaste usulist palet. 

Lissabonis toimusid 1.-6. augustini ülemaailmsed katoliiklikud noortepäevad, kus osales ka grupp Eestist. Ülevaate poolteist miljonit kirikunoort kokku toonud sündmusest teeb Eesti Kirikule Marge-Marie Paas.

Meil kõigil on võimalus, kinnitab lehejutluses Jõhvi koguduse õpetaja Peeter Kaldur ja nendib, et omariikluse taaskehtestamise hindajad jagunevad kaheks – on neid, kes näevad iseseisvuses Jumala suurt kingitust ja on neid, kes peavad Eesti iseseisvust enesestmõistetavaks. 

Eesti Kirik soovib oma lugejatele head taasiseseisvumispäeva!

Meeldib 1

Lisa kommentaar