Eesti Kirik 29.03.2023

Eesti Kirik 29.03.2023

Eesti Kirik 29.03.2023

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 29. märtsil Issanda aastal 2023

Juhtkirjas valutab piiskop Tiit Salumäe südant Peterburi Jaani koguduse pärast ja annab ülevaate EELK diasporaaltööst.

Üleskutse „Parandage meelt!“ kehtib ka täna, kinnitab kolumnis Kristjan Luhamets ja tuletab meelde, et meeleparandust ootas Jeesus ka Juudas Iskariotilt, oma äraandjalt. 

Taas on misjonär Helene Toivanen välja loosinud eestpalvekogudused. Mõni kogudus osaleb projektis esmakordselt, mõni mitmendat korda. Kokku on kogudusi tänavu 44.

Küsimusele, kuidas on EELK kogudused tänavuse talve üle elanud, vastab kantsler Andrus Mõttus Eesti Kirikule antud intervjuus, et ühest vastust pole – kogudused on erinevad oma majanduslike näitajate poolest ning kantsleril ei ole ka üksikasjalikku infot kõigi 169 koguduse kohta.

Lääne praostkond pidas oma korralise konverentsi Tallinna vanglas. Tutvustustuuri tegi kaplanina vanglas töötav praostkonna diakon Meelis Malk. Kuulati kaplan Ülo Vaheri ettekannet ja kohtuti vangla direktor Hannes Liivakuga.

25. märtsi kirikujooks algas ja lõppes Järva-Madise kiriku juures, enne starti mälestati kirikus märtsiküüditamise ohvreid. Maratonidistantsi 42,2 km jooksis kaasa kohalik vaimulik Jane Vain.

Sangaste kogudust Võrumaal ühendab Bomlo kogudusega Norras osadus, kinnitab Sangaste koguduse diakon Tanel Meiel ja annab ülevaate koguduste kohtumisest. 

Rubriigis „Hingehoiuveerg“ kutsub hingehoidja Tuuli Võsa lugejaid võtma aega vaikuses iseendaga olemiseks. On hinnaline kingitus, kui inimene elab oma elu nii, et ta ei vava ennast ülearusega, toonitab hingehoidja. 

Pandeemia muutis väliseestlaste teenimise keeruliseks, väidetakse artiklis, mille sisu annab ülevaate Lätis ja Leedus elavate luterlaste teenimisest. Riias on enam kui kaheaastase katkestusega teenimine taastunud, Vilniuses mitte. 

Jätkama kirikuloolane Priit Rohtmetsa järjejuttu „Vooludest kirikus – enne ja nüüd“ avaldamist. Muu hulgas saab lugeda, et piiskopkondade loomise kava, mis oli 1930ndatel aastatel tekitanud tuliseid debatte, tõuseb taas esile 1994. aastal seoses EELK peapiiskopi valimistega. 

Lehejutluses tuletab Nissi koguduse õpetaja Lea Jants meelde, et eeloleval pühapäeval, 2. aprillil on palmipuudepüha, millest algab Suur Nädal.  

Eesti Kirik alustab kampaaniat „Eesti Kirik 100 – anneta 100 eurot“. Kutsume üles toetama Eesti Kiriku kodulehe uuendamist saja euroga – iga aasta eest üks euro. 

Lisa kommentaar