Ilmus “Kirik ja Teoloogia” esimene number kvartaliajakirjana

Ilmus “Kirik ja Teoloogia” esimene number kvartaliajakirjana

Foto: Stockvault

Ajakiri Kirik & Teoloogia on 11-aastase ilmumise järel läbinud uuenduskuuri ja tuli sel nädalal esmakordselt lugejate ette temaatilise kvartaliajakirjana. Esimese teemanumbri sisuks on „Sildade ehitamine“.

Tartu Ülikooli Vana Testamendi ja semitistika professor, ajakirja toimetuse liige Urmas Nõmmik tutvustab värske ajakirja sisu lähemalt juhtkirjas. Inspiratsiooni on sildade ehitamise võrdpilt saanud möödunud aasta septembris Tartu Ülikoolis peetud konverentsilt Adolf von Harnacki mälestuseks.

Süstemaatiline teoloog Roland Karo on spetsialiseerunud teoloogia ja neuroteaduse vahelisele dialoogile ning tema artiklist selgub surma lähikogemuse näite varal, kui tähelepanelikud peaksime olema surma lähikogemuse, religioossete kogemuse ja seksuaalsete kogemuste käsitlemisel neuroteaduse valguses. Õendusspetsialist Ülle Ernits viib lugeja oma ülevaatega religioossete inimeste ja vajaduste ning õendustegevuse kokkupuudete maailma, kus sildade ehitamine on hädavajalik. Ernitsa artiklist leiab omamoodi programmi, mida Eestis oleks vaja teha, et meditsiini valdkonnas usuliste vajadustega patsientidega tegeleda.

Kaks arvamuslugu viivad teoloogiaajakirja lugeja aga loodusteaduste ja teatrikunsti valda. Astrofüüsik Laurits Leedjärv vaatab ajalukku tagasi, leiab isikuid, kes ei osanud loodusteadusi ja teoloogiat tänapäevasel kombel vastandadagi, ning jõuab tõdemuseni, et ei ole mõtet üritada otsida vastuseid ainult ühe või teise teaduse kaudu, ainult teaduse või ainult usu kaudu.

Lavastaja Laura Jaanhold kaitses hiljuti Tartu Ülikooli usuteaduskonnas magistriprojekti „Suhtumine religiooni Eestis – kuidas tunnevad end Eestis kristlike konfessioonide esindajad“, mis teenis Eesti Teadusagentuuri ning haridus- ja teadusministeeriumi üliõpilastööde konkursil humanitaarteaduste ja kunstide valdkonnas magistriõppe üliõpilaste astmes 2. preemia. Jaanhold mõtiskleb oma värske uurimis- ja lavastamiskogemuse üle ning demonstreerib elavat seost religiooni uurimise ja teatrikunsti vahel.

Sildade ehitamise võrdpildiga liitub ka Kirik & Teoloogia toimetaja Igor Ahmedov, kelle esimese advendipühapäeva jutlus tegeleb sildade ehitamisega inimeste vahele.

Kremli ideoloogia juuri aitab mõista Per-Arne Bodini artikkel suurvürst Vladimiri kujust Moskvas, selle pühitsemistseremooniast ja tähendusest Vene natsionalistliku-imperialistliku poliitika jaoks. Artikkel on lühendatud versioon autori tänavu ilmunud raamatu „Rysk kultur i tusen år“ („Vene kultuuri tuhat aastat“) esimesest peatükist, mis ilmus esmakordselt Rootsi katoliiklikus kultuuriajakirjas Signum (03/2022). Ajakiri avaldab selle Tiit Pädami tõlkes autori ja kirjastuse Artos & Norma Bokförlag loal.

Loe lisa:

Ajakiri Kirik ja Teoloogia

Lisa kommentaar