Pühapäeva palvesõna

Pühapäeva palvesõna

Õpetaja Kalle Kõiv (Kalle Kõivu Facebooki leht)

3. pühapäev pärast ilmumispüha. Tänase pühapäeva teema on Jeesus äratab usule. Palvesõna ütleb Juuru koguduse õpetaja Kalle Kõiv.

Jh 4:39–42

Lugedes jutluse aluseks antud salme, tõuseb minu meeltes esile kaks mõtet või kaks teemat. Esiteks see, kui oluline on oma usku tunnistada: Aga palju samaarlasi sellest külast uskus Jeesusesse naise sõnade tõttu, kes tunnistas …! Olen ikka vaimulikuna mõelnud, et kui kasvõi üks inimene saab minu maise töö tulemusena, minu tunnistamiste tõttu igavesele elule päästetud, siis on mu elu korda läinud. Korda läinud vähemalt selle ühe jaoks. 

Samaaria naise tunnistuse tõttu sai aga palju samaarlasi päästetud Jeesusele Kristusele. Inimeste südameid puudutab see, kui keegi räägib oma kogemustest, oma tõdemusest! Seega, armsad õed ja vennad, leidke koguduseelus need hetked, koosviibimised, palve-/piiblitunnid, kontserdid, kirikukohvitamised jms, mil igaühel meist on võimalik püsti tõusta ja välja öelda, mida Issand on mulle teada andnud, mida Issand on mulle teinud. Teinekord on viie mehega elanud naisterahva jutt kohvilauas elusam ja päästvam või meelt parandavam kui vaimuliku jutt kantslist! Julgustage inimesi tunnistama! Nii nagu laulatusel ja/või pihtimisel (kahetsemisel) valju häälega välja öeldud JAH on midagi hoopis jõulisemat ja tähenduslikumat kui oma mõtetes jaatamine, on ka jagatud (avalik) tunnistus Jeesusest Kristusest midagi hoopis vägevamat ja tulemuslikumat kui Jeesuse puudutuse enda teada jätmine. Tunnistamine Jeesusest kinnitab sind ennast ja aitab samal ajal ka teisi (kuulajaid) üles ehitada. 

Teine teema on isiklik kogemus: Me ei usu mitte enam sinu kõne tõttu, vaid me oleme teda ise kuulnud …! Jutluses võib jutlustaja välja tuua teiste inimeste mõtteid või ütlemisi, olgu need siis vanad kirikuisad või kaasaegsed teoloogid, aga tunnistamine saab olla üksnes isiklik, endast lähtuv ja ennast jagav. Kuulaja jaoks on vaks vahet, kas alustatakse jutlust sõnadega „Jeesus on öelnud“ või „Jeesus on mulle öelnud (või mulle selgeks teinud)“. Me kõik saame lugeda, mida Jeesus pühakirjas ühele või teisele ütleb, aga keskenduge ja kuulake, mida tal on öelda sulle. Rääkides teistega, on tal alati sõnum ka sinule!

Peatselt aset leidval vaimulike konverentsil on üheks keskseks teemaks tervis. Olen Jeesusega päris palju tervise teemal „vestelnud“, nii vaimset kui füüsilist tervist silmas pidades. Ja üks olulisemaid tõdesid, milles tema mind on veennud, on see, et Looja on inimese loonud täiuslikuna. Tundes ennast tervena (!) ei peaks või isegi ei tohiks me endile (Looja rolli üle võttes) midagi ebaloomulikku (looduses mitte esinevat) lisada, süstida, sisse süüa (nn tervise püsivuse huvides). 

Inimese keha on pidevas uuenemises. Ajal, mil te viimast lauset lugesite, suri teie kehas ca 25 miljonit rakku, ööpäeva jooksul tekib neid aga juurde ca 300 miljardit. Võib öelda, et iga 7–10 aasta tagant saame endale täiesti uue keha. Keha uuenemisega toimub ka pidev tervenemine, meie immuunsüsteemi kohanemine meid ümbritseva (pidevalt muutuva) keskkonnaga. Igasuguste viirushaiguste puhul toob kõige kiiremini tervise tagasi paastumine. Ehk siis mitte millegi sisse söömine (sisse süstimine), vaid vastupidi mõneks ajaks kõigest loobumine. Mitte ise sekkumine, vaid enese Jumala kätesse andmine. Olen 3–5päevase veepaastuga ravinud ennast viimased 10 aastat ja tunnistan, et see toimib 100%. Veepaastuga (kuni 40 päeva) ehk oma keha Jumala kätte tohterdada andmisega on võimalik ravida enamikku haigusi. Täpselt nagu vana arvuti vajab puhastamist ja restarti, vajab regulaarset puhastumist ja taaskäivitamist ka inimese keha. Ega muidu ei oleks (Looja enda poolt antud) kindlad paastupäevad ja paastuajad juutide aastaringi lahutamatu osa. 

Sageli kuuleb ütlemist, et inimeste keskmine eluiga on tõusnud, sest inimesed on tervemad. Mina ütlen: kui soovite tegelikult teada saada, kui terve tänasel päeval inimkond on, siis pange kuueks kuuks kõik apteegid kinni. Tekiks täielik kaos – globaalne, enneolematu. Tekiks just ennekõike hirmu pärast – nüüd, kui ma seda rohtu ei saa, siis mu tervis on läbi. 

See mõtteviis on aga täielikult vale. Jeesus palub meil parandada meelt palve ja paastuga. Jeesus ise ravib ja elustab inimesi oma maise tegevuse ajal palve ja paastuga. Kellel kodus koer või kass, teab, et loomariigis järgitakse tervise küsimustes rohkem Jeesuse õpetust kui inimeste seas. Miks me kahtleme (oma tervist ja tervenemist silmas pidades) Jumala sõnas, aga ei kahtle tablettides, mida kergekäeliselt võidakse määrata aastateks, rääkimata katsetamisjärgus olevate vaktsiinide järjepidevast süstimisest? Miks me ei usu enam Looja loodud immuunsüsteemi? Miks me oleme hakanud uskuma, et see on puudulik? See on minu isiklik tunnistus teile, kallid õed ja vennad Kristuses, mida ma ei saanud kuulutamata jätta! Jumala õnnistust ning rahu ja tervist teile kõigile!

Palve: Kogu loodu Jumal, Sa kutsud inimesi kõikide rahvaste hulgast oma riiki. Lase meil Sind usus ära tunda ja hoia meidki nende hulgas, kes Sinule loodavad ja Sind tunnistavad. Kuule meid Jeesuse Kristuse, Sinu Poja, meie Issanda läbi.

Jutlus ilmus ajalehes Eesti Kirik 18. jaanuaril 2023.

Lisa kommentaar