Jõgeval pühitseti kogukonnahoone ja kirik

Jõgeval pühitseti kogukonnahoone ja kirik

Peapiiskop Urmas Viilma pühitses 2023. aasta eelviimasel päeval Jõgeval vastvalminud kogukonnahoone ja kiriku.

“Piiblis kutsutakse meid võtma tänus vastu kõike, mida Jumal on loonud. Tänades Issandat, kes selle hoone valmimist on õnnis­tanud, pühitseme selle koja Jumala sõna ja palve läbi ning võtame Jõgeva koguduse jaoks kasutusele kirikuna ja õnnistame kogu kogukonnale ühiseks kooskäimise paigaks,” lausus peapiiskop piduliku talituse sissejuhatuseks.

Jõgeva pikk tee oma kirikuni

Juba 1936. aastal ostis Andrese talu omanik Johan Riives tüki maad ja annetas selle kiriku ehitamiseks. Jõgeva kiriku ehitust paraku ei jõutud enne sõda alustada. Nõukogude võim tõmbas plaanidele kriipsu peale ja kiriku jaoks mõeldud platsile kerkis hoopis veetorn. Tuntuks sa ütlus Eesti linnast, kus on kaks Lenini kuju, aga ei ühtegi kirikut, nagu on meenutanud Tartu praost Kristjan Luhamets oma “Koguduse loo” sarjas.

Pärast Eesti iseseisvuse taastamist idee ehitada Jõgevale kirik tugevnes ning idee teostamise võttis enda südameasjaks ettevõtja ja poliitik Aivar Kokk, kes asus mõtet ellu viima.

2020. aasta detsembris võis peapiiskop Viilma pühitseda endisest veetornist ümberehitatud Jõgeva kirik-perekeskuse kirikutorn. Aasta hiljem, 2021. aasta oktoobris pühitses piiskop Joel Luhamets kogu hoone nurgakivi ja ehitustööd jätkusid.

Nüüd, lõppeva aasta eelviimasel päeval, 30. detsembril toimunud pidulikul jumalateenistusel pühitses peapiiskop koos praost Kristjan Luhametsa ja Jõgeva koguduse õpetaja Georg Glaasega hoones valminud saali Jõgeva koguduse kogunemisel jumalateenistuste ja ametitalituste tarvis kirikuks, Jumala templiks ja palve kojaks. “Pühitse see koda Jõgeva koguduse kogunedes ning jumalateenistuste ja ametitalituste ajaks kirikuks, Jumala templiks, ülistuse, harduse ja palve kojaks,” palvetas peapiiskop.

Eraldi pühitses ta veel altari ja kantsli ning õnnistas ka vitaaži, millel on kunstnik kujutatud püha perekonda: Jeesuslast ema Maarja ja Joosepiga. Vitraaži autoriks on Ene Luik-Mudist.

Jõgeva kirik ja kogukonnahoone Turu 2a.

Hetki pidulikust sündmusest õp Endel Apsaloni kaamerasilma läbi nähtuna:


Vaata ka:

Meeldib 3