Kogudused said rikkamaks kuue diakoni võrra

Kogudused said rikkamaks kuue diakoni võrra

Ühispildil on Tallinna toomkirikus ametisse pühitsetud diakonid koos talitusel kaasa teeninud vaimulikega (Foto: Regina Hansen)

Täna, 19. märtsil pühitses peapiiskop Urmas Viilma Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus diakoni ametisse EELK Usuteaduse Instituudi pastoraalseminari läbinud vaimulikukandidaadid Aili Ilves, Urmas Koorits, Vesse Seppel, Andres Suurevälja ja Tiia Vene. Samal ajal seadis Tartu Maarja kirikus piiskop Joel Luhamets diakon Urmas Saupõllu sealse koguduse diakoni ametisse.

Aili Ilvese on peapiiskop määranud Viru-Nigula koguduse diakoniks, Vesse Seppeli Harju-Jaani koguduse diakoniks, Andres Suurevälja Randvere koguduse diakoniks, Tia Vene Käsmu koguduse diakoniks ja Urmas Saupõllu Tartu Maarja koguduse diakoniks.

Ordineerimismissal Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus teenisid peapiiskop Urmas Viilma assistentidena praost Tauno Toompuu ja õpetaja Jaan Nuga, kaasa teenisid Tallinna Toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru, diakon Renè Paats, organist Kadri Ploompuu. Jutluse pidas õpetaja Joel Siim.

Seekordse pühapäeva evangeeliumitekst keskendub armulauale. Õpetaja Joel Siim rõhutas oma jutluses eriliselt aspekti, mis on oluline nii koguduse kui ka ordinatsiooniga seoses: ühtekuuluvust. Ta meenutas kõigepealt 21. juulil 1969. aastal toimunud sündmust, sõnastatud kui „väikest sammu inimesele ja suurt hüpet kogu inimkonnale“ – esimest mehitatud maandumist Kuu pinnale. Vähe teada on aga fakt, et Kuul inimkonna esindajatena esimesed sammud teinud astronautidel Armstrongil ja Aldrinil olid nende missioonil kaasas armulaualeib ja –vein ning karikas. Vaimulik tõdes, muuhulgas omaenda maistele rännuteedele mõeldes, et armulaud saab eriti tähenduslikuks, ühekuuluvuse sümboliks just võõrsil viibides.

Ühtekuuluvusest rääkides meenutas Joel Siim sedagi, et koguduse puhul räägitakse „organitest“ ja „liikmetest“. Igaüks on oluline ja samamoodi nagu teeb suurt valu ja segab igapäevaelu vigastatud sõrm, on koguduses kui Kristuse ihus igaüks oma annete ja pühendumisega oluline.   

Diakoni amet seisneb evangeeliumi kuulutamises ja ligimese teenimises (Ap 6:1-6; 1Tm 3:8). Diakoni kutsumuseks on kristliku armastuse jagamine vanadele, haigetele, üksikutele ja allasurututele. Diakon osaleb ka jumalateenistuse pidamisel, eelkõige on seal diakoni eesõigus Piibli ettelugemine ja ühise palve juhtimine.

Diakonid on enamasti preestrite abiliseks koguduse üldise elu korraldamisel ja jumalateenistuste pidamisel.

Õnne ja õnnistust vastsetele diakonidele ka e-Kiriku toimetuse poolt!


Vaata ka:

Lisa kommentaar