Peeter Paenurm räägib Tori kiriku fenomenist

Peeter Paenurm räägib Tori kiriku fenomenist

Teenistus Tori mälestuskirikus (Foto: EELK arhiiv)

Täna, 31. augusti keskpäeval tähistati Tori mälestuskirikus traditsiooniliselt vaba Eesti päeva.

Ajalehes Eesti Kirik kirjutab tähtpäevast Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm: “31. augustil 1994 lahkusid Eesti pinnalt meie maad pool sajandit rüüstanud ja reostanud Vene sõdurid. Okupatsiooniarmee lahkumine tähendas Eesti jaoks põhimõtteliselt Teise maailmasõja lõppemist. Tänavu saab sellest 29 aastat. Eestlastele võiks see päev olla sama suur nagu 8. mai, võib-olla suuremgi. Ja seda päeva võiks tähistada mujalgi kui Toris. Vähemalt võiksime seda päeva teada.”

Paenurm kirjeldab ka 1944. a septembris sõjas hävinud Tori kiriku taastamise lugu. 1989. a algas Tori kiriku taastamine ja jüripäeval 2001 pühitseti üles ehitatud pühakoda Eesti sõjameeste mälestuskirikuks.

Praegu tegutseb kirikus Tori Püha Jüri kogudus, aga kirikule on antud ka laiem üle-eestiline mõõde. “Kirikus jäädvustatakse sõjameeste – nii Eesti sõdurite kui ka liitlaste – mälestust, kes on andnud elu vaba Eesti eest. Tori koguduse ja kiriku taastamise juhid koostöös kaitseväe ja Kaitseliidu kaplaniteenistusega korraldavad igal aastal vähemalt viis suuremat teenistust, kus on osalenud ka president, ministreid, kindraleid, saatkondade kaitseatašeesid jt. Viimastel aastatel on kõige järjekindlam sõjameeste mälestuskiriku tegemistes osaleja olnud Kaitseliidu ülem,” kirjeldab Paenurm ning kutsub kõiki kaunist ja mõtlemisainet pakkuvat Tori kirikut enda jaoks avastama.

Loe lisa:

Peeter Paenurm “Tori kirik kui fenomen”, Eesti Kirik 30.08.2023

Lisa kommentaar