Põltsamaa uuendatud lossikompleks sai peapiiskopi õnnistuse

Põltsamaa uuendatud lossikompleks sai peapiiskopi õnnistuse

Põltsamaa lossi taustal seisavad peapiiskop Urmas Viilma ja õpetaja Markus Haamer (Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

Neljapäeval, 1. juunil avati pidulikult Põltsamaa uuendatud lossikompleks: konvendihoone, külastuskeskus–väravahoone, lossitorn, õueala ja uus lava. Õnnistamistseremoonia viis läbi peapiiskop Urmas Viilma koos Põltsamaa koguduse õpetaja Markus Haameriga.  

Põltsamaa lossikompleksi piduliku avamiseni läks renoveerimistööde algusest arvates kolm ja pool aastat ning makumuseks kujunes ligi 4,6 miljonit eurot, mille moodustasid valla omaosalus ja projektide rahastus, vahendas Maaleht. Lossi taastamistööde kogusummaks oleks aga kujunenud seitse miljonit eurot – seega tuli renoveerimistöödel mitmetest esialgsetest soovidest loobuda. Lossikompleks sai siiski suures osas konserveeritud ja osaliselt ka taastatud ning on nüüd valmis külastajaid vastu võtma. Meistrikojas on käsil uute vaipade kudumine Põltsamaa kiriku altari astmeribadeks. Mustri ornamendid on usk, lootus ja armastus.

Põltsamaa lossi taastamise plaane peeti juba 1980. aastatel, kui vastu ringmüüri ehitati kaks uut hoonet, kus praegu on muuseum, veinikelder, galerii ja käsitöökojad. Renoveerimine jäi seisma riigikorra vahetudes.

Peapiiskop Urmas Viilma meenutab oma Facebooki postituses ka lossikompleksi hävimise lugu: „Loss koos kõrvalhoonetega muutusid varemeteks pärast 1944. aasta pommitamist. Samal ajal hävis ka Põltsamaa kirik, mis tollase koguduse õpetaja Herbert Kuurme ja kogu Põltsamaa kogukonna jõupingutuste toel paarikümne aastaga üles ehitati. Lossikompleks jäi aga peaaegu 80 aastaks varemetesse.“ Lossikompleksi külastajatel annab ta soovitusi: „Eriti huvitav on külastuskeskus-väravahoone koos huvitava ajaloolise ekspositsiooniga. Põnev on ka mööda trepistikku tõusta lossitorni tippu ja lisaks avarale vaatele kogu ümbritsevale maastikule vaadata ka Põltsamaa kirikutornile silmade kõrguselt. Huvitav on ka konvendihoone keldris avatud mälestusnäitus ehk Põltsamaa hingede tuba, kus pildid minevikust tuntud Põltsamaa isikutest, kelle seas ka legendaarne Herbert Kuurme. Hingede toas saab soovija süüdata lahkunud hingede mälestuseks ka mälestusküünla.“ Suvel Tartu maanteed pidi sõitjatel soovitab ta tutvuda lossikompleksiga ja astuda sisse ka Põltsamaa kirikusse, et kõnelda Jumalaga või lihtsalt vaikseks jääda.

Õnnistamistseremoonia viis läbi peapiiskop Urmas Viilma koos Põltsamaa koguduse õpetaja Markus Haameriga.  

Põltsamaa lossikompleksi piduliku avamiseni läks kolm ja pool aastat ning rahas mõõdetuna ligi 4,6 miljonit eurot, milles on valla omaosalus ja hulga tõukefondide projektide rahastus, vahendas Maaleht. Lossi taastamistööde hangete pakkumised küündisid aga lausa seitsme miljoni euroni – seega tuli renoveerimistöödel mitmetest esialgsetest soovidest loobuda. Lossikompleks sai siiski suures osas konserveeritud ja osaliselt taastatud ning valmis külastajaid vastu võtma.

Põltsamaa lossi taastamise plaane peeti juba 1980. aastatel, kui vastu ringmüüri ehitati kaks uut hoonet, kus praegu on muuseum, veinikelder, galerii ja käsitöökojad. Renoveerimine jäi seisma riigikorra vahetudes.
Peapiiskop Urmas Viilma meenutab oma Facebooki postituses lossikompleksi hävimise lugu: „Loss koos kõrvalhoonetega muutusid varemeteks pärast 1944. aasta pommitamist. Samal ajal hävis ka Põltsamaa kirik, mis tollase koguduse õpetaja Herbert Kuurme ja kogu Põltsamaa kogukonna jõupingutuste toel paarikümne aastaga üles ehitati. Lossikompleks jäi aga peaaegu 80 aastaks varemetesse.“

Peapiiskop annab külastajatele soovitusi: „ Eriti huvitav on külastuskeskus-väravahoone koos huvitava ajaloolise ekspositsiooniga. Põnev on ka mööda trepistikku tõusta lossitorni tippu ja lisaks avarale vaatele kogu ümbritsevale maastikule vaadata ka Põltsamaa kirikutornile silmade kõrguselt. Huvitav on ka konvendihoone keldris avatud mälestusnäitus ehk Põltsamaa hingede tuba, kus pildid minevikust tuntud Põltsamaa isikutest, kelle seas ka legendaarne Herbert Kuurme. Hingede toas saab soovija süüdata lahkunud hingede mälestuseks ka mälestusküünla.“

Praegu on käsil uute vaipade kudumine Põltsamaa kiriku altari astmeribadeks. Mustri ornamendid on usk, lootus ja armastus.

Peapiiskop Viilma soovitab kõigile eeloleval suvel Tartu maanteel liigeldes Põltsamaale sisse keerata ja varuda 1,5-2 tundi selleks, et tutvuda uue ja huvitava lossikompleksiga, sealhulgas astuda sisse Põltsamaa kirikusse, et kõnelda Jumalaga või lihtsalt vaikseks jääda.

Meeldib 1

Lisa kommentaar