Põlva Jakobi kool jätkab suvevaheaja järel iseseisva koolina

Põlva Jakobi kool jätkab suvevaheaja järel iseseisva koolina

Põlva Jakobi kooli lõpuaktusel laulnud 1. klassi lapsed lõpetasid kõik klassi kiituskirjaga.  Foto: Eesti Kirik/Kätlin Liimets)

Neli aastat Tartu Luterliku Peetri kooli Põlva õppekohana tegutsenud Jakobi kool pidas viimast korda lõpuaktust ühes oma emakooliga. Tänavu sai Põlva koolislõputunnistuse 60 last viiest klassist. Uut õppeaastat alustatakse juba iseseisva Põlva Jakobi koolina.

Sügisel lisandub olemasolevale viiele klassile, kus õpib 60 last, kuues klass ning 2026/27. õppeaastaks plaanitakse kasvada täiemahuliseks üheksaklassiliseks põhikooliks. 2021. aasta augustis avati Jakobi kooli juures ka lasteaiarühm.

Põlva Maarja koguduse õp Toomas Nigola tunnistab ajalehele Eesti Kirik, et algusest peale oli plaan, et ühel päeval iseseisvutakse: „Suur tänu Tartu luterlikule Peetri koolile ja tollasele direktorile Tarvo Siilabergile, kes aitas kooli käivitada. Mõned aastad veel ja siis peakski olema täiemahulise põhikooliga tegu.“

Esimesed neli aastat saavad olema kõige keerulisemad seoses riikliku rahastamise mudeliga, mille järgi täielik riigi rahastamine on neli aastat tegutsenud koolidele, mis on saanud tähtajatu tegevusloa. Kuigi ollakse Tartu Peetri kooli õppekohana neli aastat tegutsenud, siis riigi silmis alustatakse nullist. „Loodetavasti tuleme toime paljude heade annetajate abiga, kes peavad oluliseks, et kristlik haridus Eestis edeneb ja et Lõuna-Eestis üks kristlik kool oleks. See on Jumala firma ja küll ta teab, kus see raha on ja kust ta tuleb,“ on õp Nigola kindel.

Jakobi kool on rajatud koostöös kohaliku kogukonna ja EELK Põlva Püha Neitsi Maarja kogudusega. Kooli pidajaks saab 16. märtsil loodud Põlva Jakobi Kooli Sihtasutus, mille juhatuse moodustavad Elar EdesiKätlin Kõiv ja Rane Viks.

Põlva Jakobi kooli esimesed neli aastat saavad olema kõige keerulisemad seoses riikliku rahastamise mudeliga, mille järgi täielik riigi rahastamine on neli aastat tegutsenud koolidele, mis on saanud tähtajatu tegevusloa. Kuigi ollakse Tartu Peetri kooli õppekohana neli aastat tegutsenud, siis riigi silmis alustatakse nullist. „Loodetavasti tuleme toime paljude heade annetajate abiga, kes peavad oluliseks, et kristlik haridus Eestis edeneb ja et Lõuna-Eestis üks kristlik kool oleks. See on Jumala firma ja küll ta teab, kus see raha on ja kust ta tuleb,“ on õp Nigola kindel.

Jakobi kooli direktoriks on valitud Jakob Hurda nimelise Põlva Rahvahariduse Seltsi esimees Tiia Viilu, kes omab lisaks juhtimiskogemusele ka erialast haridust ning pikaajalist töökogemust hariduse vallas. Direktor Viilu ütleb, et ta hindab kõike, mis seni on Jakobi koolis tehtud, ja jagab tulevikuplaane: „Uuendusi tuleb õppekava osas ja lisandub uusi töötajaid. Usun, et saame ka õpilaste arvult suuremaks. Tahame ka Jakob Hurda nimelise Põlva Rahvahariduse Seltsiga enam koostööd teha. Kool kannab ju oma nime Jakob Hurda järgi.“

Põlva Jakobi kool on kogukondlik, kristlikul maailmavaatel ja Kagu-Eesti kultuuripärandi väärtustamisel rajanev uuendusmeelne ja inimsõbralik haridusasutus, kus kõik koolipere liikmed on toetatud oma füüsilises, intellektuaalses ja hingelises arengus. Klassi kaupa kasvava põhikooli koolimajaks on ajalooline pastoraadihoone (Kesk 11) Põlva kesklinnas.


Loe lisa:

Meeldib 1

Lisa kommentaar