Pühapäeval pühitsetakse Pöide kiriku orel

Pühapäeval pühitsetakse Pöide kiriku orel

Pöide kiriku uus orel (Veiko Vihuri foto, 2023)

Pühapäeval, 13. augustil kell 14.00 pühitsetakse Pöide Maarja kirikus Eesti ühe tuntuima orelimeistri Hardo Kriisa käe all ümber ehitatud orel. Pühitsemistalitusele järgneb orelikontsert, kus oreli võimalusi tutvustab organist Andres Uibo.

Pöide kiriku sisustus, sealhulgas vana, 19. sajandist pärit orel, hävis 1940. aastatel.

2019. aasta sügisel kingiti Pöide kogudusele Soomes Tervakoski kirikus asunud orel, mis valmis Kangasala orelitehases 1945. aastal. Selle pilli tõi Eestisse ja ehitas Pöide kiriku jaoks ümber orelimeister Hardo Kriisa. Algsest pillist on säilinud viled ja mängupult. Orelil on kaks manuaali ja pedaal, registreid on kokku kümme.

Vaade Pöide kiriku vanale orelile (Richard Kirchhoff, 1943, Saaremaa Muuseumi kogu)

Kuna orel on jumalateenistustel kasutatav instrument, pühitsetakse uuendatud pill Jumala teenistusse.

Nüüd on võimalik Pöide kirikus taas pärast kolmveerand sajandit kuulata orelimuusikat. Tegemist on olulise etapiga Pöide kiriku taastamisel, mis on väldanud juba aastakümneid.

Pöide Maarja koguduse kodulehel poidekirik.ee on igaühel võimalik oreli valmimist ja hooldust toetada annetusega ning oma annetuse siduda ka kindla orelivilega. Annetajate üle peetakse arvestust ja nende nimed jäädvustatakse sobival viisil nii, et on näha, kes on konkreetse orelivile heaks annetanud.


Vaata ka:

Meeldib 2

Lisa kommentaar