Taizé vennaskond sai uue priori

Taizé vennaskond sai uue priori

Taizé vennad palvusel Tallinna Jaani kirikus 02.01.2017. Esiplaanil vend Matthew ja vend Alois (Foto: Toomas Nigola)

Advendiajaga algas uus ajajärk paljudele eestlastele tuttavas ja armsas Taizé kloostris Prantsusmaal. Vennaskonna senine prior, katoliiklasest vend Alois, andis 1. advendi eelõhtul toimunud palvusel kogukonna “teenija” ameti üle Inglismaalt pärit anglikaani taustaga vennale Matthew’le.

2. detsembril õhtupalvusel, vahetult enne uue kirikuaasta algust esimesel advendipühapäeval, andis vend Matthew ametist lahkuva priori vend Aloisi ees ametivande ja ta õnnistati ametisse. Sündmusel osalesid lisaks vennaskonna liikmetele paljud noored inimesed maailma eri paigust, samuti mitmete kirikute esindajad ja teised vennaskonna sõbrad.

Ametisse astuva priori eest kogukonna osaduse teenijana laususid palve Autuni, Chaloni ja Mâconi roomakatoliku piiskop Benoît Rivière, Genfi oikumeenilise patriarhaadi metropoliit Maximos, anglikaani piiskopid Olivia Graham Readingist ja Smitha Prasadam Huddersfieldist ning pastor Laurent Schlumberger, Prantsusmaa Ühendatud Protestantliku Kiriku endine president. Kirikujuhtidest viibisid kohal ka Prantsuse Protestantliku Föderatsiooni president pastor Christian Krieger ja Riia luterlik piiskop Rinalds Grants.

Vend Alois juhatas kloostrit 2005. aasta augustist, pärast vennaskonna asutaja vend Roger‘ surma.

Taizé vennaskonna uus juht vend Matthew on külastanud korduvalt Eestit ja tal on siin palju sõpru.

Taizé vennaskond (Communauté de Taizé) on rahvusvaheline oikumeeniline mungaordu keskusega Prantsusmaal Taizé külas Cluny linna lähedal Saône-et-Loire’i departemangus. Selle asutas 1940. aastal vend Roger (Roger Louis Schutz-Marsauche). Kogukonda kuulub pisut üle 100 venna, kes elavad tsölibaadis ja on enamasti protestantliku või katoliikliku taustaga.

Taizé klooster on tuntud peamiselt noorte palverännaku paigana. Igal aastal käib seal üle 100 000 inimese, et osaleda piiblitundides, aruteludes ja ühistöödes. Väga tuntud ja rohkearvulise osalejaskonnaga on ka Taizé aastavahetuse noortekohtumised ühes Euroopa linnas, kuhu koguneb ühiselt palve ja vaimulike lauludega uut aastat vastu võtma tuhandeid noori kogu Euroopast. Sel aastal toimub aastavahetuse noortekohtumine Ljubljanas, Sloveenias 28. detsembrist 2023 kuni 1. jaanuarini 2024. Nagu ka varasematel aastatel on ka sel korra sõitmas aastavahetuse kohtumisele noored Eestist.

Taizé vennaskonnas kujunenud meditatiivne palvestiil ja muusika oma lihtsate korduvate mitmehäälsete lauludega on olnud aktiivselt kasutuses erinevates kirikutes ka Eestis. Igal nädalal toimuvad Taizé lauludega ühispalvused Tallinnas, Tartus ja mitmetes teistes Eestimaa paikades.

Õhtupalvus 2. detsembril, kus vend Alois andis prioriameti üle vend Matthew’le
Lühike intervjuu vend Matthew’ga (inglise keeles)

Vaata ka:

Meeldib 2

Lisa kommentaar