Tallinna Jaani kiriku peaukse lähedale paigaldati uus annetusterminal

Tallinna Jaani kiriku peaukse lähedale paigaldati uus annetusterminal

Foto: Tallinna Jaani koguduse leht sotsiaalmeedias

“Tallinna Jaani koguduse juhatuse esimees Raul Bachmann ja aseesimees Heiki Neeme käisid tiiru Kaarli kirikus ja see, mida nad nägid, meeldis neile – silma jäi sealne annetusterminal,” vahendab koguduse leht sotsiaalmeedias.

„Võtsime otsast kinni, et tuleb ka meie inimeste jaoks teha annetamine võimalikult lihtsaks – mis meil saab selle vastu olla,“ räägib Raul Bachmann sellest, kuidas nad kähku hakkasid uurima võimalusi meie kirikusse sarnane süsteem luua. Nüüd ongi see olemas – nagu iseteenindusannetusmasin.

Kui kiriku peauksest siseneda, siis asub see vana annetuskasti kõrval – diskreetselt madalal, nii et ei sega üldvaadet ega riku tunnetust ega pühalikkust, mida inimesed kirikust otsima tulevad. Ekraanil on avapildiks silmasõbralik ja südamelähedane altarivaade.

Uue annetusterminali paigalesättimise jaoks annetas Heiki Neeme lisaks kaabeldusele ka uued lauluraamaturiiulid – et kõik hästi mahuks ja oleks ka silmale kena vaadata. Riiulid on puidust, nagu kirikusse sobib, ja värv pintslijälgedega, nagu leidub ka kirikupinkidel. Uue annetusterminali kõrvale jääb alles ka senine annetuskast, kuhu saab panna sularaha.

„Me oleme uue terminali jaoks usinasti raha kogunud ja inimesed on kenasti toetanud, aga sellest hoolimata on siiski pisut puudu – natuke tuleb veel koguda, et mitte tekitada koguduse eelarvesse miinust,“ kutsub juhatuse esimees lahkeid inimesi head uuendust annetustega toetama. Seda on ka sellesama annetusterminali kaudu võimalik teha, kui valid ekraanil paremal all nurgas oleva ala või n-ö klahvi „Annetus iseteeninduskassale 25 EUR“.

Foto: Tallinna Jaani koguduse leht sotsiaalmeedias

Uuel aparaadil on ette antud annetussummad, aga inimene saab ka ise valida omale meelepärase annetussumma. Pluss on ka see, et kui kasutada annetust tehes ID-kaarti, siis saab pärast sellelt annetuselt tulumaksutagastust.

Turistidele mõeldes on võimalik ka keelt valida, peale eesti keele saab masinaga „suhelda“ inglise, soome või vene keeles. Kui oma koguduse vanemad inimesed uut annetussüsteemi veel pisut pelgavad ja võõrastavad, siis neile jagab Heiki Neeme igal võimalikul moel selgitusi – selle on ta omale lausa nii südameasjaks võtnud, et enne annetusagregaadi kohalejõudmist oli teinud pappmaketi ja soovijad said sellel teha n-ö kuivtrenni.

Kuidas annetada iseteenindusmasinaga?

1. Otsi välja oma pangakaart ja kui tahad pärast tulumaksutagastust, siis ka ID-kaart.

2. Vajuta ekraanil „Alustus“ ja vali, millist annetust sa soovid teha. Selleks vajuta vastavat ala ekraanil.

3. Tulumaksutagastuse soovi korral pane kaardilugejasse korraks ID-kaart – siis ilmub üles serva sinu nimi ja annetus on isikustatud.

4. Kui oled valinud, mis annetust ja kui palju soovid teha, siis vajuta allnurgas: MAKSA. Viipa kaarti kaardilugeja kohal või pista kaart vastavasse vahesse sisse.

5. Kui soovid tšekki, siis saad linnukese panna tšekilahtrisse ja aparaat prindib tšeki. Kui ei soovi tšekki, siis ei pane linnukest.


Vaata ka:

Lisa kommentaar