Eesti Kirik 17.04.2024

Eesti Kirik 17.04.2024

Eesti Kirik 17.04.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 17. aprillil Issanda aastal 2024

Teist aastat järjest on võimalik Klassikaraadios kuulata saadet „Tornikell minu külas“, kus konkreetse pühakoja kirikukellad seostatakse kirjandusega. Saatejuhi Miina Pärnaga vestles peatoimetaja Liina Raudvassar.

EELK misjonikeskuse juhataja Leevi Reinaru on teemaks valinud eklesioloogia. See on teadusharu, mis uurib kirikut kui kogukonda oma missiooni ja rolliga. Tema seisukoht on, et just eklesioloogia pakub tänapäeval kogudusele uusi ideid tööks kogukonnas, mis on viimase sajandiga palju muutunud. Lähemalt vaatleb ta kogudusetöö nelja alussammast: osadust, üldist preesterlust, armuandide rakendamist ja vaimulikku juhtimist.

„Lugedes õpetaja Veiko Vihuri EK digilehes 2. aprillil ilmunud arvamuslugu dokumendist, jääb vägisi mulje, justkui näeks loo autor selles katset eemalduda luterliku kiriku senisest õpetusest. Midagi sellist dokument ei taotle,“ kirjutab arvamusloos „Avara kristluse kaitseks“ teoloogilise arutelu strateegia koostamise töörühma liige dr Jaan Lahe.

23. aprillil ordineeritakse Tallinna toomkirikus piiskoppideks Ove Sander, Anti Toplaan ja Marko Tiitus. Piduliku jumalateenistuse sisse kuulub ka ametitunnuste üleandmine. Konsistooriumi kuraatori Erkki Juhandi abil tutvustame uute piiskoppide ametitunnuste valmimise protsessi. Tervik kujundati lähtudes põhjamaisest tagasihoidlikust stiilist ja kui vähegi võimalik kaasati Eesti kunstnikke ja meistreid.

9. aprillil oli Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus Tallinna praostkonna sinod. Kohal käis toimetaja Kätlin Liimets. Mis jäi kõrva koguduste tööst? „Viimsi koguduse vaimulike arvu kasv 200%; Mustamäe kirikuhoone sai ammuigatsetud kasutusloa; Saksa kogudusele lõppes Saksamaalt 23 aastat laekunud toetus; aktiivne töö sõjapõgenikega Harkujärve koguduses; mitmed kogudused nimetasid, et lõpuks on saadud üle koroonaaja mõõnast ja inimesed on tagasi tulnud; vilgas muusikatöö; rõõmustatakse Tallinna Toomkooli ja Kaarli kooli üle“, on valik Liimetsa noppeid.

30. aprillil toimub Jõgeval kevadkirikukogu. Konsistoorium on esitanud kirikukogule piiskopkondade loomise eelnõu, mida tutvustab peapiiskop Urmas Viilma. Kirikukoguga seondub ka uudis, et peapiiskop on otsustanud assessorikandidaatideks esitada Toomas Nigola ja Mattias Haameri.

Sõnaviibe sajandi tagant viib meid 17. aprilli 1924, mil tunti rõõmu ülestõusmispühadest. Rõõmusõnumile keskendub esilehe jutlus ja valik vaimulikke luuletusi. Tutvustatakse plaani rajada pealinna uus kirik. Samuti et emadepäeva soovitakse taas kirikutes tähistada.

Pildipalveid seab kokku aprillis Tallinna toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru, pühapäeva teemat avab Kõpu koguduse õpetaja Hedi Vilumaa ja jutluse on kirjutanud Lääne-Harju praostkonna Paldiski koguduse õpetaja Merle Prass-Siim.


Vaata ka:

Meeldib 1