Eesti Kirik 24.04.2024

Eesti Kirik 24.04.2024

Eesti Kirik 24.04.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 24. aprillil 2024. Issanda aastal

23. aprillil ordineeriti Tallinna toomkirikus piiskoppideks Ove Sander, Anti Toplaan ja Marko Tiitus. Anname esilehel ülevaate toimunust.

11. aprillil arutasid Tallinna Ülikoolis esimesel Eesti humanitaarteaduste aastakonverentsil Riho AltnurmeMark Gortfelder ja Alar Kilp arutlusringis „Organiseeritud religiooni tulevik Eestis ja Euroopas“ luterluse, katoliikluse ja islami ellujäämisstrateegiate ja tulevikuväljavaadete üle. Räägitut jagab kolumnist Alar Kilp.

„Tõenäoliselt ei ole enam Eesti elanikku, kelleni poleks jõudnud teated Vene Õigeusu Kiriku patriarhi Kirilli sõnavõttudest ja ka tegudest. Nende puhul ei saa olla kahtlustki selles, et tegemist on inimsuse, demokraatia ja ka kristluse vastasusega,“ alustab arvamuslugu „Usuvabaduse kaitseks Eestis“ siseminister Lauri Läänemets.

16. aprillil toimus Saarte praostkonna sinod Kihelkonnal ja 17. aprillil Viljandi praostkonna sinod Pilistveres. Mõlemal sinodil valiti praostkonnale uus praost. Saaremaal ka abipraost.

Viljandi praostkonna nõukogu otsustas tunnustada kiriku sõbra 2023 tiitliga orelimeistrit ja kirikukellade spetsialisti Toomas Mäevälit. Viljandi praostkonna kiriku sõbra tiitel antakse isikule, kes väljaspool praostkonna vaimulike ja töötegijate ringi on teinud koostööd vähemalt kolme praostkonna kogudusega.

2005. aastal Saaremaa Kaarma kirikut Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) teadlasena uurima asunud Lembit Kurik räägib Eesti Kirikule, et on tänaseks tegelenud umbes 25 Eesti kiriku niiskusprobleemidega. Tunnustuseks selle tegevuse eest on ta saanud EELK tänukirja.

Riiklikult akrediteeritud EMK Teoloogiline Seminar pakub teoloogilise hariduse omandamise võimalust kolmes keeles ning on unikaalne rahvusvaheline ja oikumeeniline teoloogiline rakenduskõrgkool Eestis. Kuni 20. maini on võimalik kandideerida kooli rektoriks.

Oma visiidil Tartusse 11. aprillil kohtus usuteaduse instituudi (UI) rektor dr Ove Sander Tartu ülikooli usuteaduskonna juhi dr Roland Karo ja teiste teaduskonna õppejõududega, et tõhustada koolidevahelist koostööd. „Usuteaduskonna esindajad tegid ettepaneku, et näiteks kahel korral aastas võiks neil külas käia keegi EELK juhtkonnast, kas peapiiskop, haridusala eest vastutav piiskop või UI rektor, et tutvustada teenimise võimalusi meie kirikus ning kutsuda usuteaduskonna lõpetajaid kirikusse tööle,“ vahendas Sander.

Sõnaviibe sajandi tagant viib meid 24. aprilli 1924. Saame osa sellest, mis oli aktuaalne Eesti Kiriku veergudel sajandi eest.

Pildipalveid seab aprillis kokku Tallinna toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru, pühapäeva teemat avab Kõpu koguduse õpetaja Hedi Vilumaa ja jutluse on kirjutanud emeriitpiiskop Tiit Salumäe.


Vaata ka:

Meeldib 1