Luterlik Maailmaliit: 100 päeva sõda Gazas

Luterlik Maailmaliit: 100 päeva sõda Gazas

Pärast 100 päeva kestnud sõda Gazas on Luterlik Maailmaliit (LML) sügavalt mures selle pärast, et lahendust pole näha.

Inimelude ja kannatuste hind on olnud tohutu. Alates 7. oktoobrist on kaotatud enam kui 25 000 elu. Kümned tuhanded on saanud vigastada. Peaaegu 2 miljonit inimest, 85% Gazas elavast elanikkonnast, on ümberasustatud ja umbes 45% Gazas asuvatest kodudest on hävinud. Üle 150 Iisraeli pantvangi on endiselt Gazas vangis.

Vägivalla tõus Läänekaldal ja teistes Palestiina osades on äärmiselt murettekitav ning on kaasa toonud olukorra üldise halvenemise selles piirkonnas.

LML on lisaks mures lainena leviva vaenu pärast, mis levitab antisemitismi, islamofoobiat ja dehumaniseerivaid narratiive palestiinlaste kohta.

Selle sõja hing inimeludes on talumatu ning humanitaarolukord jätkab halvenemist. Lahingu mõju inimestele ja infrastruktuurile, sealhulgas kodudele, haiglatele, koolidele, teedele, pühapaikadele ja muudele avalikele rajatistele, on hämmastav.

See, et sõda jätkub takistamatult, on süüdistus sõdivatele osapooltele ja rahvusvahelisele kogukonnale, mis ei ole suutnud tagada pikaajalist relvarahu ja leida lahendusteed.

Miljonid inimesed üle maailma, sealhulgas poliitikud, aktivistid ja kirikujuhid, on väljendanud ühiselt kutset kohesteks relvarahukõnelusteks, pantvangide vabastamiseks, takistusteta humanitaarjuurdepääsuks, sõja deeskaleerimiseks, Rahvusvahelise Humanitaarõiguse austamiseks ja rahumeelse lahenduse leidmiseks. Neid on aga peamiselt eiratud nii Iisraeli kui ka Hamasi poolt.

Veel 100 päeva sõda viiks enneolematu kannatuseni. Nüüd on aeg rakendada relvarahu, mis võib viia õiglase rahu poole. Jätkuvate vaenutegevuste hind on vastuvõetamatu kõigile.

LML kutsub tungivalt rahvusvahelist kogukonda ja teisi osapooli töötama aktiivselt püsiva lahenduse suunas praegusele sõjale ja aastakümnetepikkusele Iisraeli ja Palestiina konfliktile. Kahe riigi lahendus on ainus jätkusuutlik tee Iisraeli ja Palestiina rahumeelseks kooseluks, kus erimeelsused saab lahendada diplomaatia, mitte vägivalla kaudu, austatakse rahvusvahelist õigust ning inimesed saavad elada koos rahus.


Vaata ka: