Luterlik Maailmaliit: Gazas tuleb saavutada relvarahu ja pantvangide vabastamine

Luterlik Maailmaliit: Gazas tuleb saavutada relvarahu ja pantvangide vabastamine

Luterlik Maailmaliit (LML) väljendab sügavat muret viie kuu eest alguse saanud Gaza sõja ja selle humanitaarolukorra pärast, rõhutades vajadust tugeva kokkuleppe järele, mis tagaks pantvangide vabastamise ja vaherahu, et võimaldada humanitaarabi jõudmist tsiviilelanikkonnani.

Sel nädalal täitub viis kuud alates Hamasi rünnakust Iisraelile ja Iisraeli sõjaliste operatsioonide algusest Gazas. Alates 7. oktoobrist on toimunud katastroofiline elude kaotus. Palju rohkem inimesi on saanud vigastada, taristu on hävitatud ja tsiviilelanikkonna sundüürimine toimunud massilises mahus. Läbirääkimised vaherahu, humanitaarabi juurdepääsu ja Hamasi käes olevate pantvangide vabastamise üle ei ole andnud ei lühiajalist ega pikaajalist lahendust.

Gaza humanitaarolukord on sõja algusest saati kiiresti halvenenud. Nüüd on laekunud hävitavaid teateid lastest, kes surevad nälja ja dehüdratsiooni tõttu. Samuti on suurenenud haiguste leviku oht, mida süvendab sõja mõju meditsiinivarustusele ja haiglatele.

On hädavajalik, et käimasolevad läbirääkimised viiksid kokkuleppeni, mis tagab kõikide pantvangide vabastamise ja vaherahu, et hõlbustada humanitaarabi jõudmist mõjutatud tsiviilelanikkonnani. On tungivalt vajalik tugev kokkulepe, mis sillutaks tee rahu ja turvalisuse poole. See nõuab tõelist juhtimist ja kõikuvateta pühendumist sõdivatelt pooltelt ja rahvusvaheliselt kogukonnalt praeguse konflikti lahendamiseks.

Luterlik Maailmaliit on sügavalt mures, et sõda Gazas on viinud maailmas suurenenud polariseerumiseni, taaselustades vaenulikke ja vihkamist täis tundeid juutide ja palestiinlaste rahva vastu, mis on viinud vägivallaaktideni üksikisikute ja kogukondade vastu.

LML palvetab kõigi sõja ja vägivalla mõjutatud inimeste eest ning kinnitab uuesti oma pühendumust kristlikule kohalolekule ja tunnistusele Pühal Maal.

LML seisab solidaarselt oma liikmeskirikuga, Jordaania ja Püha Maa Evangeelse Luterliku Kirikuga, LML Jeruusalemma Programmi töötajatega ja nende teenitud inimestega, kui nad nendel rasketel aegadel võitlevad.


Vaata ka: