Eesti Kirik 06.03.2024

Eesti Kirik 06.03.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 6. märtsil Issanda aastal 2024

29. veebruaril pühitses peapiiskop Urmas Viilma taastatava Tartu Maarja kiriku torni, sündmusest oli osa saamas ka president Alar Karis abikaasaga. 

4. märtsil jõudis rahvaalgatus.ee keskkonnas toetust kogunud petitsioon „Ettepanek korraldada rahvahääletus usundiõpetuse lülitamiseks põhikooli ja gümnaasiumi kohustuslike õppeainete hulka“ riigikokku. Riigikogu esimehele Lauri Hussarile andis selle üle peapiiskop Urmas Viilma ja assessor Marko Tiitus.

Kirikulehest kui mälupangast kirjutab Rapla õpetaja Mihkel Kukk, kes 34 aastat tagasi oli Tallinna Toompea Kaarli koguduse vaimulikuna taas kodumaal ilmuma hakkava Eesti Kiriku esimese numbri õnnistamise juures.

Islandil kohtunud Põhja-Balti regiooni oikumeenilised nõukogud jagasid Taanist, Eestist, Soomest, Islandilt, Norrast ja Rootsist tulnud esindajatega ühist muret oma kodudest põgenema sunnitud inimeste pärast.

Kiriku roll ühiskondlikus elus ja inimeste vaimuliku elu toetajana on alati olnud oluline, kuid kontekst muutub ajas ning ka kirik peab kohanema, et vastata tänapäeva inimeste vajadustele ja väljakutsetele. Nii arvab rubriigis „Misjoniveerg“ vaimulik Annely Neame ja avab lugejale olulisi aspekte.

„Kirikutornid ja kirikukatused ei kerki iseenesest, tornikukk ei lenda torni tippu ajaviiteks. Selliste imede eestvedajad on inimesed, kes mälestustes püsinud kiriku kivi kivi haaval taastamise ette võtavad,“ kõneles Tartu linnapea Urmas Klaas Tartu Maarja kiriku torni pühitsemise.

„Piibel sisaldab Jumala sõna ning see sõna peab olema kõigi aegade sõna – igaühel peab olema võimalus leida sellest olevikuline, oma,“ märkis Tartus Vaimulike Konverentsi ees peetud ettekandes judaistika lektor dr Anu Põldsam.

Vallo Kepp on rõõmus, et poetess Beti Alveri loominguline pärand on fikseeritud põhjaliku bibliograafiana. Ta meenutab enda loomingulisi raskusi Uku Masingust isikuloolist filmitriloogiat tehes, sest kasutada polnud Masingu bibliograafiat.

Lehejutluse peab Koeru koguduse õpetaja Kristi Sääsk.


Vaata ka: