Eesti Kirik 02.03.2022

Eesti Kirik 02.03.2022

Eesti Kirik 02.03.2022

„Täpselt nädala eest, kui Eesti Vabariik tähistas oma iseseisvuse 104. aastapäeva, asus Venemaa president Vladimir Putini korraldusel sõjalisele rünnakule Ukrainas, et vahetada seal võim ja võtta iseseisev naaberriik oma kontrolli alla. Kurjus, mida esindavad võimuritest valitsejad ja millest jutustavad nii pühakiri kui ajalooõpikud, ei ole maailmast kadunud. Kurjus varitseb siinsamas, meie lähedal. Et kuri ei saaks meist võitu ega teeks endale aset meie südames, peame parandama meelt ja hoidma kõvasti kinni usust Issandasse Jeesusesse Kristusesse ning seda usku tõeks elama armastuse kaudu,“ kirjutab peapiiskop Urmas Viilma täna algava paastuaja karjasekirjas kutsudes palvetama Ukraina rahva ja iseseisvuse eest. Täna kell 18.00 helisevad kirikute kellad üle Eestimaa, et mälestada sõja ohvreid.

Eesti kaitseväe kaplaniteenistuse aastapäeval, 22. veebruaril õnnistati Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus ametisse kaitseväe uus peakaplan Ago Lilleorg ja Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm.

Juhtkirja on kirjutanud vaimulike konverentsi juhatuse uus esimees Anti Toplaan.

„Putin on andnud mõista, et Ukraina küsimus on talle ja Venemaale eksistentsiaalne, Venemaa paistab talle olevat mõttekas ainult allutatud Ukrainaga või muidu pole Venemaa maailmas suurvõim ning vähemana sellest pole Venemaal mõtet,“ kirjutab Ukraina sõjast ülevaadet andes politoloog Alar Kilp.

„See rahu ja julgus, mille leiame Jumala juurest, mõjutab ka neid, kellega kohtume. Oleme ühenduses läbi palvete, läbi armulaua Temaga, kes on Kõigutamatu Kese. Temast on meie rahu ja julgus ja mitte miski ei suuda seda meilt võtta,“ kirjutab kolumnis õpetaja Jaan Tammsalu.

Käina koguduse diakon Triin Simson ärgitab meid küsima mõeldes tänasele tuhkapäevale: „Kus on mu elus need kohad, kuhu Jumala valgus veel paistma ei ulatu ja tema hingus värskendust ei too? Mis takistab mind usus kasvamise teel? On see uhkus, ahnus, iha, kadedus, aplus, viha või laiskus?“

Suures loos pöörame pilgu Tartu Pauluse raamatupoele, mille avamisest möödus 1. märtsil 20 aastat. EELKs pole naljalt vaimulikku ega ilmikut, kes ei teaks kauplust kiriku külgtiivas, mis pakub huvilistele laias valikus kristlikku kirjandust ja sümboolikat. Kõnelevad poe rajaja piiskop Joel Luhamets ja müüja Merike Uudam.

Uudistest jõuab meieni, et märtsi esimesel reedel tähistatakse ülemaailmset naiste palvepäeva, Sangaste koguduse õpetaja Ivo Pill on pälvinud Valgamaa teenetemärgi.

TÜ kultuuriteaduste instituudi maailmakirjanduse teadur ja Tartu Ülikooli-Jaani koguduse juhatuse esimees Tiina-Erika Friedenthal on tõlkinud Mecklenburgist pärit, Königsbergis ja Tartus õppinud Mattheus Willebrandi (1620–1657) pöördumise, mis eelneb tema 1654. aastal Tallinnas ilmunud poeemile „Passioonimõtted, ja meenutamine Jeesuse Kristuse verise kannatuse ja surma juures“ Pikki värsivormis passioonipoeeme, kirjutatud enamjaolt ladina või saksa keeles, on Eesti ja Läti aladelt säilinud kümmekond. Paastuaja jooksul tutvustab dr Friedenthal neid lähemalt.

Ees seisab paastuaja esimene pühapäev ja lehejutluses kirjutab Viimsi koguduse õpetaja Mikk Leedjärv: “Mingil ajahetkel on kindlasti kõik, keda maailm diktaatoriks nimetab, seisnud silmitsi valikuvõimalusega, kas kurja tee või rahu tee.“

Lisa kommentaar