Eesti Kirik 22.06.2022

Eesti Kirik 22.06.2022

Eesti Kirik 22.06.2022

Eesti Kiriku toimetus soovib kõigile õnnistatud saabuvat võidupüha ja rahurikast jaanipäeva! Sel korral on 12 lehekülge lugemist.

Toimetus kutsub jätkuvalt 29.06-30.06 toimuvale Eesti Kiriku lugejareisile Keilasse ja Vormsi saarele. Reisi algpunkt on Tallinn. VIIMASED VABAD KOHAD! Hind 125 eurot. Vaata Eesti Kiriku Facebook’i lehelt
ja Eesti Kiriku kodulehelt.

* 17. juuni kirjutab ennast Tartu luterliku Peetri kooli ajalukku päevana, mil lõpetas esimene sõjajärgne lend ja Tartu Peetri kirikus toimunud jumalateenistus-aktusel anti kümnele õpilasele põhikooli
lõputunnistus. Vaata ka Eesti Kiriku videouudist.

* Sel kevadel lõpetab ka esimene lend põhikooli Kaarli koolis. Lapsevanem Külli Kuusk kirjutab: „Selle aja jooksul olen lapsevanemana tundnud, et ükskõik milliseid kaikaid elu mu jalge ette takistuseks ka ei
loobiks, koos Kaarli kooliga saame need kõik üles korjata ning naelutada ristile, jätta need taevaisa hoole alla ning sõbralikult ja heas usus edasi minna. See ongi olnud Kaarli kooli üks hinnatumaid suhtumisi minu jaoks – hoiame kokku, teeme ära, oleme üksteise jaoks olemas.“

* Tartu ülikooli usuteaduskonna lõpetas uus lend usuteadlasi: 9 bakalaureuseõppes ja 10 magistriõppes. Lõpetajate seas olid ka diakonid Tanel Meiel ja Robert Bunder. Aktusi on võimalik järelvaadata.
bakalaureuseõppe lõpuaktus ja magistriõppe lõpuaktus.

* „Jaanipäevaeelne aeg on eriline – pikad ja päikselised päevad, pikad õhtud ja valged ööd. Koolides on lõpuaktused ning sotsiaalmeedia kihab rõõmsatest koolilõpetajatest ja uhketest vanematest. Ent paljude perede jaoks pole see nii, sest lõpuaktuse piltidelt on puudu lapsi, kes seal peaks olema, ja saamata on lõputunnistused, mille nimel on aastaid tööd tehtud ja vaeva nähtud,“ tõstab kolumnist Kristel Engman esile tõsise probleemi ja vaagib sellega seonduvat laste vaimse tervise problemaatikat.

* Sel aastal on võidupüha oikumeeniline jumalateenistus Kuressaare Laurentiuse kirikus algusega kell 11. Jutlustab peapiiskop Urmas Viilma. Ülekannet saab vaadata aadressil pereraadio.com/pildiraadio või Pildiraadio Youtube-kanali vahendusel.

* Kose Püha Nikolause kogudus võttis kasutusele professionaalse kunstniku loodud kirikutekstiilid. Uued rohelised altarikatted valmistas tekstiilikunstnik Tiina Puhkan.

* Möödunud nädalal toimunud Mustamäe kirikupäevadele heidab pilgu Mustamäe koguduse diakon Ülle Reimann.

* Toimetus pöörab pilgu meie kirikuaedadesse ehk meie sooviks on avada eesti kirikukultuuri mitmekesisust läbi sõna kirikuaed. Vaatleme kirikuaeda linnasüdames; kirikuaeda, mis pärineb 13. sajandist; kirikuaeda, kus kasvab ohvritamm jne

* Meil kõigil on oma n-ö kodusurnuaed, kuhu eriti jaanipäeva paiku väga tihti jõuame. Vallo Kepp jagab pikemas kirjutises oma mälestusi temale olulistest rahupaikadest, sinna maetutest. Ka heidab ta pilgu eesti luulesse viidates, millised luuletused sobivad temaatikasse.

* „Näe, sünnib siia ilma inimene. Tema tulek on ajast sõltumatu – ta siseneb aega. Paljudel on tema tulekust palju rõõmu! Kui ta lööb lahti oma suurukesed silmad, siis särab sealt vastu vääramatu elusäde – Jumala DNA – ja meie, suured, hakkame taipama, mida pühakiri ütleb, et inimene Jumala näo
järgi loodud on,“ alustab Kadrina koguduse õpetaja Meelis-Lauri Erikson pikemat kirjajalutuskäiku läbi inimese elutsükli.

* Eestis on teeliste kirikute projekt tuntud paljudele. Kui paljud teavad aga seda, et Soome jõudis sarnane mõte juba 1980ndatel Saksamaalt ja tänu sellele ettevõtmisele on juuni algusest augusti keskpaigani avatud umbes 265 Soome erinevat kirikut?

* „Millisena avaneb meile „Tunnistajas“ isa Eduardi isiksus? Ta on tõsimeelne ning tihti murelik, kuid vaimuliku ja kristlasena pühendunud ja visa. Isa Eduardi silmade läbi avaneb lugejale Eesti poliitiline, kultuuri- ja seltskondlik elu 1930. aastatel,“ kirjutab katoliiklasest ajaloolane Toomas Abiline, tutvustades Katrin Lauri romaani „Tunnistaja“.

* Lehejutlus tuleb sel korral Ida-Harju praostkonnast Harju-Jaani koguduse õpetajalt Jaan Nugalt.

Head lugemist!

Meeldib 1

Lisa kommentaar