Peapiiskop Urmas Viilma intervjuus kanalile Vatican News: vajame dialoogi, et teenida inimkonda

Peapiiskop Urmas Viilma intervjuus kanalile Vatican News: vajame dialoogi, et teenida inimkonda

Peapiiskop Urmas Viilma (Foto: Vatican News)

Kasahstanis maailma ja usundite juhtide VII kongressil osaledes andis Luterliku Maailmaliidu Kesk- ja Ida-Euroopa asepresidendina intervjuu peapiiskop Urmas Viilma. Ühena maailma usuliidritest osales ta ka privaatsel kohtumisel paavst Franciscusega.

Peapiiskopi ütles intervjuus, et usuühendused suudavad ületada poliitilisi rindejooni, mistõttu on neil võtmeroll sõjaliste konfliktide lahendamisel maailmas. Konkreetsemalt pidas kirikupea silmas ka usuühenduste kaasaaitamist sõja lõpetamisele Ukrainas,

Viilma märkis, et erinevalt oikumeenilistest kohtumistest annab kongress Kasahstanis Euroopa kristlikele kirikutele laiema, eurooplaste ja ka uskude ülese perspektiivi maailmas toimuva mõistmiseks. Dialoogi tuleb pidada kõigiga, ning kedagi ei tohi sellest kõrvale jätta, kordas ta sõnumit, mis jäi kõlama kongressil esinenud paavsti kõnest.  

Kasahstanis Nur-Sultanis toimunud kahepäevasel kongressil osales üle 100 delegaadi umbes 50 maalt. Kongress leiab Kasahstani pealinnas aset iga kolme aasta järel ja selle eesmärk on edendada usuülest ja tsivilisatsiooniülest dialoogi kasvavates pingetes üle kogu maailma. Konverentsi teemad olid religioonide vaheline dialoog, religioonihariduse roll, inimrühmade vastasseisude ja vaenulikkuse ületamine ja naiste sotsiaalne olukord.

Loe ja kuula lähemalt:

Lutheran Archbishop of Estonia: “We need dialogue to serve humankind”, Vatican News 15.09.2022

Peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht

Lisa kommentaar