Riigikogu kultuurikomisjon jätkab arutelu usundiõpetuse kohustuslikuks muutmise üle üldhariduskoolides

Riigikogu kultuurikomisjon jätkab arutelu usundiõpetuse kohustuslikuks muutmise üle üldhariduskoolides

Teisipäeval, 22. oktoobril, koguneb Riigikogu kultuurikomisjon avalikule istungile, et jätkata arutelu usundiõpetuse õpetamise üle Eesti üldhariduskoolides. Arutelu keskmes on ettepanek lülitada usundiõpetus põhikooli ja gümnaasiumi kohustuslike õppeainete hulka.

Möödunud aasta advendiaja alguses tegi Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) kirikuvalitsus ettepaneku korraldada rahvahääletus, et toetada usundiõpetuse lisamist koolide kohustuslikku õppekavva. Ettepanek leidis laialdast toetust ning jaanuaris koguti vajalik arv toetusallkirju, mis võimaldas petitsiooni esitada Riigikogule. 4. märtsil andsid EELK peapiiskop Urmas Viilma ja assessor Marko Tiitus petitsiooni üle Riigikogu esimehele Lauri Hussarile.

Pöördumine jõudis suve hakul Riigikogu kultuurikomisjoni, kus seda arutati erinevaid osapooli kaasates ning otsustati pidada sügisistungjärgul avalik istung, kus jätkatakse arutelu küsimuse üle.

Peapiiskop Urmas Viilma sõnul on tervitatav, et sellise olulise teemaga tegeletakse kõrgel tasemel ja tõsiselt. “See annab lootust, et otsustajad mõistavad usualase kirjaoskuse tähtsust ning ühistes aruteludes jõutakse toimivate lahendusteni,” lisas Viilma.

Usundiõpetuse kohustuslikuks muutmise küsimus on tekitanud ühiskonnas laialdast arutelu. Pooldajad rõhutavad, et usundiõpetus aitab noortel paremini mõista maailma religioosset ja kultuurilist mitmekesisust, mis on tänapäeva globaliseeruvas maailmas üha olulisem. Samuti nähakse selles võimalust kasvatada sallivust ja empaatiat erinevate usuliste ja kultuuriliste taustade suhtes.

Teisipäeval kell 14 Riigikogu konverentsisaalis algav avalik istung pakub võimaluse kõigil huvilistel jälgida arutelu ja saada ülevaade sellest, millised seisukohad ja ettepanekud on laual. Kultuurikomisjoni otsused võivad kujundada tulevikus Eesti haridussüsteemi ja noorte maailmavaadet.

Otseülekannet istungilt saab vaadata Riigikogu kodulehel.


Vaata ka: