30. september on püha Hieronymuse mälestuspäev

30. september on püha Hieronymuse mälestuspäev

Täna, 30. septembril on püha Hieronymuse (u 347‒419/420 pKr), tõlkijate kaitsepühaku mälestuspäev. Tema surmast möödub 1600 aastat.

Sophronius Eusebius Hieronymus oli vanarooma kristlik õpetlane, teoloog ja kirikuisa, Piibli tõlkija ladina keelde. Kunstis kujutatakse Hieronymust töötoas, kardinalimüts peas, tõlkimas Piiblit või tegemas mõnda muud kirjutustööd. Tema pühaku sümboliks on lõvi. Legend räägib, et Hieronymus tõmbas lonkava lõvi käpast okka ning tänulikust lõvist sai pühaku alaline sõber ja austaja. Harvem kujutatakse Hieronymust öökulliga – tarkuse sümboliga.

Hieronymus valdas kreeka keelt ning enne tõlketöö alustamist omas mõningaid teadmisi ka heebrea keelest. Tõlketööd alustas ta 382. aastal, tehes mõningaid parandusi varasemasse Piibli ladinakeelsesse tõlkesse – „Vulgatasse“. Enne teda kasutatigi tõlkimiseks peamiselt septuagintat.

Tõlge valmis 405. aastaks ja kujunes 13. sajandiks üldkasutatavaks tõlkeks, mida nimetati versio vulgata ja 1546. aastal kuulutati see Trento kirikukogul ametlikuks Piibli versiooniks.

Vulgata esmatrükk valmis aastatel 1452–1454 Mainzis ja see on tuntud kui Gutenbergi piibel.

Lisaks tõlgetele oli Hieronymus ka mitmete ajalookirjutiste autor. Esimene ajalooline kirjutis valmis aastal 390 Konstantinoopolis. Kõige olulisem tema ajaloolistest kirjutistest on “De viris illustribus“. Selles on 135 kristliku autori biograafiad.

Loe lisa:

“Püha Hieronymuse surmast möödub 1600 aastat”, veebiväljaanne Meie Kirik 30.09.2020