Ajaleht Eesti Kirik 19.08.2020

Ajaleht Eesti Kirik 19.08.2020

Ülevaade ajalehest Eesti Kirik 19. augustil 2020

Nõo koguduse kuulutusnädala raames toimus Valga praostkonna välijumalateenistus Võrtsjärve kaldal, kus muusikat tegi praostkonna projektkoor. Sellele eelnes ühine laevasõit Emajõel, bussireis ning ekskursioon Võrtsjärve õppekeskuse järvemuuseumis.

Rukkimaarjapäeval kogunes Viru-Nigulas erakonna Isamaa kristliku ühenduse üldkogu, kes valis uue juhatuse ja võttis poliitilise avaldusena vastu „Maarjapäeva teesid 2020“. Nendes rõhutatakse, et ühendus seisab iga inimese võõrandamatu väärikuse eest.

Peatoimetaja Sirje Semm kinnitab arvamusloos, et tema meenutab taasiseseisvumispäeval neid, kes ei näinud Eesti vabaduse taastumist: Vabadussõjas langenuid, oma riiki üles ehitanud ja kaitsnud mehi ja naisi, Siberi nimetutesse haudadesse maetuid ning okupatsiooni ajal võõrvõimu põlanuid.

Ka Tartu linnapea ja Eesti Kiriku kolumnist Urmas Klaasi arvamuslugu on inspireeritud taasiseseisvumispäevast. Muu hulgas jagab ta muljeid hiljuti ilmunud Johannes Käbini mälestuste lugemisest.

Kaitseväe peakaplan Gustav Kutsari juhtkiri räägib sellest, et kristlikus abielus on toeks jumalik vägi, mis aitab laulatuspäeval antud tõotustele kindlaks jääda. Ta meenutab ka ühe auväärt õpetlase tõdemust oma kuldpulmapäeval: „Noorena arvad, et abielu püsib armastusel; tegelikult püsib abielu andestamisel!”

Terviseamet hoiatab, et ühislaulmine võib kaasa aidata uue koroonaviiruse levimisele.

Tallinna Jaani koguduse diakonil Annely Neame`il täitub reedel 50. eluaasta. Praegu preestriordinatsiooniks valmistuvat vaimulikku on kujundanud vennastekoguduse pühapäevakool ning viis Taizé kloostris veedetud aastat. Kirikutööd on ta teinud mitte ainult Eestis, vaid ka Iirimaal ja USA-s.

Suure-Jaani koguduse õpetaja Hedi Vilumaa tutvustab lugejale kaht sealtkandi vähemtuntud suurmeest, kelle sünnist möödub tänavu 150 aastat. Pastor Georg Alfred Rosenberg (1870-1935) oli hea jutlustaja ja organisaator, kuid tuntud ka äkilise ja põikpäise iseloomu poolest. Temaga samal ajal kogudust teeninud köster-organist Hans Kapp (1870-1938) pälvis kohalike lugupidamise seltsi- ja muusikategelasena.

Paide arvamusfestivalil arutleti ka usuvabaduse üle. Peapiiskop Urmas Viilma avaldas muu hulgas arvamust, et usuvabaduse seisukohast on oluline koolides usundiõpetuse õpetamine. „Kas ei ole mitte usuvabaduse rikkumine, et riik läbi koolihariduse on valinud sekulaarse maailmavaate riigi usuks?“ küsis peapiiskop.

Tänu Simunas elava Ervin Pilli annetusele sai siberieestlaste Ülem-Suetuki kirik uued uksed ja aknad.

EELK Valga kogudus võttis osa Valga-Valka kohvikutepäevast. Külastajaid oli koguni 200.

Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi keelpilliorkester käis kontserte andmas Laiuse, Rakvere ja Simuna kirikus. Kavas oli Cyrillus Kreegi looming.

Tallinna Jaani kiriku galeriis on võimalik vaadata Tauno Kangro maali- ja skulptuurinäitust „Taevased väed”. Kunstnik on enda sõnul õnnelik, et sai teha religioosse näituse.

Jutluse on Ii 42:1–6 alusel kirjutanud Tartu Pauluse koguduse õpetaja Kristjan Luhamets.