Ajaleht Eesti Kirik 9. septembril

Ajaleht Eesti Kirik 9. septembril

Ülevaade ajalehest Eesti Kirik nr 33 (9. september 2020)

Sel pühapäeval on vanavanemate päev, mida paljudes kogudustes ja peredes tähistatakse. Seda teevad ka Lia ja Tiit Salumäe, kel on viis last ja üheksa lapselast.

Eesti Kirik 09.09.2020

Kirikuõpetaja Urmas Nagel tähistas pühapäeval, 6. septembril oma 60. sünnipäeva. Sel puhul toimus Räpina Miikaeli kirikus kontsert „Emajõkke kirjutatud meri“, millest võttis osa enam kui 120 kirikulist.

Kolumnist Toomas Jürgenstein kirjutab sel korral usulise lumepalli veeretamise teemal, kutsub kõiki sellist palli veeretama ja arvab, et sellise tegevuse nähtavaks märgiks võiks olla näiteks pikaajalise töö kokkuvõte nagu seda on Toomas Pauli „Eesti piiblitõlke ajalugu“ või äsja ilmunud Jaan Lahe „Sõnum teisest ilmast. Mis on kristluse sõnum?“

Assessor Ove Sander kirjutab koroonaviirusele mõeldes, et kristlastena peaksime tundma tavainimestest veelgi suuremat vastutust nii enda kui ka oma lähedaste tervise eest. Näiteks kutsub ta ülesse tõsiselt suhtuma kooriproovidesse, sest tugev laul ja kõne soodustavad viiruse levikut.

Eesti Kiriku teoloogiline konsultant Kaido Soom annab ülevaate Soome luterliku kiriku abieluteemalisest diskussioonist.

Margit Arndt-Kalju on kirjutanud portreeloo 12. septembril juubelit tähistavast muusikateadlasest, lauljast, pühalaulu kooli õpetajast ja heliloojast Eerik Jõksist. Juubilar usub, et Jumala arm juhib teda tegelema ainult nende asjadega, milles võib süvenenult kaasa rääkida: „Olen veendunud, et mind juhitakse kindla käega keskenduma ainult emakeelsele pühalaulule.“

Praostkonna uudistest jõuab meieni, et Lääne praostkonna Nõva koguduse kirikuaed on saanud vanadest kalmuristidest valmistatud värava ja Võru praostkonnas asuv Mehikoorma kalmistu sai 250 aastaseks.

Valga maakonna 100. aastapäeva tähistamisel mängisid olulist rolli seal asuvad luterlikud kogudused.

Jõhvi koguduse õpetaja Peeter Kladuri äsja ilmunud raamatut „Sõidud Eestis ja Eestist nii idasse kui läände ning väliskülaliste vastuvõtmine“ sirvib leheveergudel toimetaja Rain Soosaar. Lisaks tutvustame põgusalt kolmapäeval, 9. septembril usuteaduse instituudis esitletavat kahte raamatut, mille autoriteks on piibliteaduste professorid. Juttu on Jaan Lahe teosest „Sõnum teisest maailmast. Mis on kristluse põhisõnum?“ ja Randar Tasmuthi raamatust „Uue Testamendi kontekstualiseeriv teoloogia. Kristliku usulise mõtte ja praktika sünd.“

Kuremäe kloostris tähistati 28. augustil Jumalaema uinumise püha, mis on ühtlasi kloostri sünnipäev. Palverändureid oli koroonapiirangute tõttu sel aastal oluliselt vähem. Kirikus oli kohustus kanda maski ja kindaid. Kohal käis toimetaja Kätlin Liimets.

Tartu ülikooli usuteaduskonnas lõpetas sel aastal 21 üliõpilast, neist 9 bakalaureuse- ja 12 magistriõppes. Sisseastumiskonkurss teaduskonda oli sel aastal tihe.

Tartus kristlike organisatsioonide keskuses Pastoraat alustab 21. septembril piiblikooliga, mis tuleb kokku 36 korral. Lektoreid on 16, teiste hulgas näiteks Urmas Viilma, Aare Kimmel, Eenok Haamer, Joel Luhamets, Randar Tasmuth jt Piiblikool on tasuline, üks õhtu koos kohvipausiga maksab 10 eurot.

15. pühapäeva pärast nelipüha teemaks on „Tänulikkus“ ja lehejutluse kirjutas Nõva koguduse õpetaja Peeter Krall.