Eesti Kirik 23.12.2020

Eesti Kirik 23.12.2020

Esilehel on graafik Maara Vindi joonistus ja luuleread, millega alustame lähenevatele jõulupühadele keskenduvat lehenumbrit. 

Pühadeläkituses kirjutab peapiiskop Urmas Viilma, et Jumal valis Jõululapsele sündimiseks lihtsa perekonna ja kodu: “Jeesus, Maarja ja Joosep moodustasid Jumala tahtel Jumala enda perekonna”. Peapiiskopi sõnul on Kristus valmis olema pereliikmeks igas perekonnas.

Rähklemine ja kiirustamine kulutavad meid ja toovad kaasa ohu teha vigu, kirjutab piiskop Tiit Salumäe ning edastades lugejatele oma jõulutervituse soovitab lähtuda esivanemate tarkusest, kes võtsid aega pühi pidada.

Toomapäeval pühitses peapiiskop Urmas Viilma 2013. aastal asutatud Saku Toomase koguduse äsja valminud uue pühakoja.

Jõuluteekonnale kutsuv teoloogiadoktor Arne Hiob võrdleb meid karjastega Petlemma lähistel, kes jõuluööl karja hoides kuulsid inglitelt rõõmusõnumit sel ööl sündinud Õnnistegijast.

30 aastat tagasi peeti taastatud Haapsalu toomkirikus  jumalateenistus, mille kandis toona üle ETV. Seekord teeb 24. detsembril ERR jõuluõhtu jumalateenistuse otseülekande raadios.

Rahvastikuminister Riina Solmani sõnul on täpsed juhised nakatumise vältimiseks kirikutele jõulude eel hädavajalikud. Juhend on saadetud ministeeriumist kogudustele laiali. 

Eesti Kirikute Nõukogu pidas 16. detsembril Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus kontsertpalvuse, mille käigus anti üle oikumeeniline aastapreemia vaimulik Arne Hiobile, esitleti teema-aasta raamatut “Armastame loodu(s)t” ja kirjutati alla riigi ja kirikute nõukogu koostööleppele järgnevaks viieks aastaks.

Kuidas mõtestab EELK Usuteaduse Instituudi dekaan ja Uue Testamendi professor Randar Tasmuth enda teoloogiks kujunemise teekonda ja millisena näeb ta tänapäeva Eesti teoloogiat tervikuna, saab lugeda Kristel Algvere intervjuust temaga.

Jõulud kõnelevad meile päris perekonnast, kinnitab ennast imestajana esitlev õp Joel Siim jagades mõtteid armastatud jõululaulu saladusest ja tänapäeva Joosepi ülesandest.  

Jõulude tulekul on väga tähtis, et ei süttiks küünlad üksnes kuusepuul, vaid et me aitaksime üksteisel oma hinges valgust leida, kinnitab hingehoiuveerul Urmas Nagel hingehoidjana.

Kristlik muusik Tanel Padar kutsub kõiki jõuluõhtul Kirikufondi ja Kanal2 ühisele virtuaalsele heategevuskontserdile “Jõulud kirikus”, mida kodust lahkumata nautides saab igaüks teha rahalise kingituse Tartu Maarja kiriku torni taastamise heaks. 

Oma lapsepõlve jõuludest kirjutab Kanadas elav eestlane Eerik Purje, Jüri koguduse õpetaja Tanel Ots ja EK toimetaja Rita Puidet.

Mis soeb püha Nikolaust ja jõuluvana, aitab selgitada Tartu Ülikooli usuteaduskonna õppejõud Kaido Soom.

“Andku Jumal meile silmad, mis näevad Kristuse kirkust nagu Isast ainusündinu kirkust, täis armu ja tõde! Tema on meie lootus, ” kirjutab 1. jõulupüha lehejutluses emeriitõpetaja Toomas Paul võttes oma mõtete aluseks Johannese evangeeliumi algusread.

Järgmine Eesti Kirik ilmub
kolmekuningapäeval, 6. jaanuaril Issanda Aastal 2021.