Eesti Kirik 23. septembril 2020

Eesti Kirik 23. septembril 2020

Mis saab küll nendest, kes läevad?
Ja mis saab sellest, kes jääb?
All sõjatormise taeva kuidas kinni hoida veel käest?
Huulil on armsate nimed,
merevesi ja kodude tuhk.
Valus jäämine.
Valus minek.
Rannal tormilainete tuhk.

Need Aigi Valliku luuleread on tahutud kivvi Puise rannal suurpõgenemise mälestuskivil. Laupäeval avati kivil Aivar Simsoni skulptuur, mis kujutab põgenevat ema koos väikese tütrega. Lõplikult valminud mälestuskivi õnnistas piiskop Tiit Salumäe.

Lüganuse kogudusel oli rõõmupäev: peapiiskop Urmas Viilma taaspühitses kiriku pärast suurt remonti. Kaasa teenisid koguni kolm piiskoppi. Lisaks nimetatud peapiiskopile emeriitpeapiiskop Andres Põder ja emeriitpiiskop Einar Soone. Õnnitleti ka kogudust viimased kuus aastat teeninud diakon Tõnis Tamme tema 60. sünnipäeval.

Piiskop Joel Luhamets keskendub juhtkirjas esmaspäeval Tartus Pastoraadis alanud piiblikoolile. Kursusele registreerus 80 huvilist.

„Spagaati keerulise pühakirja ja nüüdisaegse, teistmoodi keerulise päriselu vahel saab nimetada lühiseks,“ kirjutab kolumnist ja Tartu ülikooli usuteaduskonna juhataja Urmas Nõmmik vaagides Piibli tõlgendamise temaatikat.

Eesti Kirikute Nõukogu meediatöö projektijuht Erik Salumäe annab teada, et 30. septembril allkirjastatakse Tallinnas EKNi, Piibliseltsi ja riigi ühisdokument, et panna alus eestikeelse Piibli uue tõlke ettevalmistamise ja väljaandmise protsessile. Allkirjastamisest teevad otseülekande Postimehe portaal ja Pereraadio Pildiraadio.

Rõõmus uudis on tulnud Lõuna-Eestist: Elva kogudus tähistas koguduse ja kiriku 100. aastapäeva. „Väheldasele pühakojale, mis Jumala teenimise kojaks pühitseti 1920. aasta 5. septembril, kuulub au olla noore Eesti vabariigi esimene kirik,“ kirjutab tegevtoimetaja Liina Raudvassar.

Hageri koguduse liige ja meie kolumnist Sigrid Põld jagab, kuidas Jumal teda ühel vihmasel ja tormisel õhtul juhatas Vainupea kabelisse ja millised muljed ning mõtted sai ta vaadates seal lavastaja Jaanus Nuutre etendust „Jutt Jumala õige“ (autor Miina Piir).

Parvlaev Estonia huku aastapäeva eel meenutab Vallo Kepp oma külaskäiku kapten Uno Lauri (1928 – 2018) juurde. 

„Eesti pühakodasid külastades võib aeg-ajalt märgata, et mõnes luteri kirikus peetakse katoliku missat. Nii mõnelgi inimesel võib tekkida küsimus, kas see on lubatud,“ kirjutab Eesti Kiriku teoloogiline konsultant ja praktilise teoloogia õppejõud Kaido Soom.

Läti luterlik kirik tähistab 2022. aastal 500 aasta möödumist reformatsiooni jõudmisest Läti aladele. Sel puhul on alustatud projektiga „Religioosne tekst kaasaegse keskkonnaobjektina“, mille raames eksponeeritakse avalikus ruumis disainitudengite poolt kujundatud piiblisalme. Üks tekst on näiteks nende kirikuvalituse hoone seinal.

Saabumas on 17. pühapäev pärast nelipüha ja lehejutluse on kirjutanud Häädemeeste koguduse õpetaja Tauno Teder. “Astudes välja elukultuse ja surma eitamisega seotud religioonist, saame tõele näkku vaadata. See on küll hirmutav – vaadakem, mida Iiobki pidi kogema. Ometi ei jää hirmutav viimaseks,“ kirjutab õpetaja Teder.

Head lugemist ja kaunist sügise algust!

Meeldib 1