Eesti Kirik 7. oktoobril 2020

Eesti Kirik 7. oktoobril 2020

Eesti Kirik 7. oktoobril 2020

Seekorsest kirikulehest leiab lugeja uue rubriigi „Mõttevahetus“. Uues rubriigis arutletakse teoloogiliste teemade üle ja rubriiki juhib teoloogiadoktor Kaido Soom. Avaloos  vahetavad mõtteid jumalateenistuse kordade üle õpetajad Joel Siim ja Vallo Ehasalu ning piiskop Joel Luhamets. Toimetus loodab, et lugejad võtavad uue rubriigi huviga vastu.

Möödunud nädalal tehti ajalugu, kui EPSi, EKNi ja siseministeeriumi esindaja allkirjastasid pöördumise Piibli uueks tõlkimiseks. Allkirjastamisel pidas ettekande teoloogiadoktor Toomas Paul ja lehest saab lugeda ka seda. Uus piiblitõlge peaks ilmuma aastaks 2039.

Teoloogiadoktor Jaan Lahe on oma uue raamatu „Sõnum teisest maailmast. Mis on kristluse põhisõnum?“ pealkirjastanud  küsimusena, kuid enda sõnul ei anna ta raamatus kokkuvõtlikku vastust. Ta ütleb, et iga lugeja peab ise vastuse leidma.

Kolumnis mõtiskleb Jaan Tammsalu kunstnik Anu Raua vaipade kudumise kambris meie elukangast. Ta ütleb, et mõistlik on püüda taibata elukanga lõimed üles seadnud taevase Isa tahet. Siis kestame üle oleviku. 

23 aastat tegutsenud EELK Misjonikeskus on koostanud ja saatnud kogudustele küsitluse, et saada tagasisidet tehtule. Vastuste alusel võib öelda, et edaspidises koostöös Misjonikeskusega ootavad kogudused muusika ja sõna õhtuid, millega loodetakse kõnetada noori ja aktiivseid koguduseelust kõrvalejäänud inimesi. 

Valga praostkonna vikaardiakon Urmas Saupõld ütleb, et elupäästmine on tavaline. Tuletõrje aastapäeval sai ta  Elupäästja III klassi medali.

Kuusalu kiriku 90aastane katus puhastati samblast ja välja vahetati mõnikümmend kivi. Remondiga sai vettpidavaks ka kirikutorn. Kirikuid peaks hooldama pidevalt, nii hoiab ka raha kokku, ütleb sealse koguduse õpetaja Jaanus Jalakas. 

Harkujärve kirikus avati suurannetaja ja Harkujärve kiriku ehitamist rahastanud Aino Järvesoo mälestusbareljeef.

Jutluse on lõikustänupühaks kirjutanud Urvaste koguduse õpetaja Üllar Salumets.