Kirikutuur: Kolga-Jaani Johannese kirik

Kirikutuur: Kolga-Jaani Johannese kirik

https://arhiiv.err.ee/vaata/tahendamisi-194

Kirikutuur: Kolga-Jaani Johannese kirik

Aastatel 1890–1917 ehk 27 aastat oli Kolga-Jaani kirikuõpetaja Eesti rahvusliku liikumise suurkuju Villem Reiman. Tema eestvõttel tehti kirikule 1903. aastal remont ja muu hulgas telliti Riiast Ernst Tode töökojast altarivitraaž „Tulge minu juurde“. See on Eestis ainulaadne kunstitöö.

Kolga-Jaani Johannese koguduse õpetaja Peeter Parts ütleb, et Kolga-Jaani kiriku altarivitraaž on Riia Toomkiriku peaaltari vitraaži sarnane, kuid erinevad paar detaili: Kolga-Jaani kirikus on Kristus kujutatud paljasjalgsena ja õnnistab rahvast kahe käega. Üle saja aasta vana vitraaži tinast liitekohad on haruldaselt hästi säilinud ja ehkki kunstitöölt pole tolmu pühitud, säravad selle värvid praegugi kirkalt.

Vana Testamendi ainelised pildid orelirõdul on teinud rändkunstnik J. C. Kühle ja võib vaid ette kujutada, kui mitu põlvkonda lapsi on nende järgi piiblitunde õppinud. 2003. aastal maalis Jüri Kask orelireväärile 12 apostlit.

Keskajast on kirikus sakramendinišš armulaualeiva ja -karika jaoks. Altari puidust krutsifiksi peeti pikka aega vanimaks puitkrutsifiksiks, kuid uuringud Milaanos näitasid siiski, et tegemist on keskaegse krutsifiksi hästivalmistatud koopiaga. Krutsifiksi tammepuust kehaosa väljendab kannatusi, kuju käed on valmistatud kas õuna- või pähklipuust. Krutsifiks on viimased aastad kirikus eksponeeritud konserveerituna.

ERRi saatesari “Tähendamisi” on valminud Eesti Kirikute Nõukogu toel. Sarja tsüklis “Kirik keset küla” teeb ringkäigu Eestimaa pühakodades saatejuht-toimetaja Aivi Parijõgi.