Läti peapiiskop Janis Vanags: kui kaotad oma loo, võid end peagi leida kellegi teise omast

Läti peapiiskop Janis Vanags: kui kaotad oma loo, võid end peagi leida kellegi teise omast

Läti luterliku kiriku peapiiskop Janis Vanags valis oma Haapsalus peetud jutluse teemaks tähendamissõna kadunud drahmist. „Kui minna selle loo tähenduses sügavamale ja tulla tänapäeva, siis olen väga mures lääne tsivilisatsioonis toimuvate arengute pärast, eriti just ingliskeelses maailmas,“ ütles Läti peapiiskop intervjuus ajalehele Lääne Elu.

Läti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Janis Vanags

Kirikupea sõnul on käimas marksismi renessanss, mille suhtes postsovetlikes riikides nagu Eesti, Läti ja Leedu ollakse küll rohkem või vähem immuunsed. „Meie mäletame, et marksistlikud ideed tõid miljonitele inimestele surma, mistõttu on praegused arengud väga häirivad.“ Vastuvõtlikud on neile ideedele just noored, kel pole selle ajaga otsest kogemust. Peapiiskop Vanags viitas Carl Jungile, kes on öelnud: ideed ei kuulu inimestele. Inimesed kuuluvad ideedele. (People don’t have ideas. Ideas have people). Faktide ja väärtushinnangute vahel on interpretatsioon, narratiiv, suured lood ajaloost. Narratiiv aga mõjutab inimeste väärtushinnanguid ja motiive ning seda, kuidas nad maailma näevad. Läänemaailma suurim lugu on see, mis on kirja pandud piiblisse, ütles Vanags. Kui see lugu on inimese jaoks mingil põhjusel kaotsi läinud, leiab inimene enda jaoks mõne teise loo ja raamid, mille järgi maailma mõtestada. See, et (marksistlikud) ideed on meie ümber ja leiavad palju järgijaid, on kirikupea sõnul otseselt seotud sellega, et inimesed on oma loo kaotanud. Tagajärg on aga see, et nii võib end peagi leida kellegi teise loost, mis ei pruugi ühel hetkel enam üldse tore olla.
Janis Vanagsi sõnul levib maailmas valesid ja tõestki ei tea me tihtilugu midagi. Samas ütleme ka asju, mille kohta teame, et see ei ole tõde. „Me teame seda, aga teeme ikka, sest nii on lihtsam saavutada oma eesmärke või vältida hetkel mõnda probleemi,“ nentis kirikupea. „Aga valede rääkimine kahjustab lõpuks inimest ennast, nii füüsiliselt kui ka vaimselt, ning ühel hetkel annab reaalsus tagasilöögi.“ Seepärast on vaimuliku soovitus kõigile vähemalt proovida elada nii, et ei pea valesid kasutama. Teine probleem, mille Vanags välja tõi, on see, et üksteisele öeldakse väga kergekäeliselt halvasti, eriti just sotsiaalmeedias. Inimesed on solvunud, tigedad ja kättemaksuhimulised ning neil jääb vajaka tänulikkusest. „Üks parimaid asju, mida inimene võib saavutada, on leida tee, kuidas vabaneda tigedusest. Parim viis selleks on õppida tänulikkust, proovida olla natukenegi tänulik iga päev,“ lausus peapiiskop Janis Vanags.

Loe lisa:
Läti peapiiskop: me kõik vajame oma lugu, Lääne Elu 25.08.2020

Läti peapiiskop: riigi parandamiseks tuleb alustada iseendast, Lääne Elu 23.08.2020 (lisatud on jutlus täismahus)