Tallinna Toomkooli lõpetajatest jääb Toomparki õunaaed

Tallinna Toomkooli lõpetajatest jääb Toomparki õunaaed

80-aastase vaheaja järel saatis Tallinna Toomkool taas ellu lennu noori, kes istutasid Toomparki Snelli tiigi lähistele sümboolse õunapuu.

2011. aastal taasavatud Tallinna Toomkooli esimese lennu 22 lõpetajat panid koos kooli juhtkonna, lapsevanemate ja Kesklinna valitsusega aluse kenale tavale: igal kevadel jääb Toompeal asuva kooli lõpetajatest mäenõlva alla Toomparki mälestuseks õunapuu ning aja jooksul kujuneb sinna õunaaed.

„Kesklinnas on hulk erilisi koole, mille hulgast tõuseb Toomkool esile nii otseses kui kaudses tähenduses: see kool paikneb teistest kõrgemal, Toompeal, ja see on Eesti vanim õppeasutus. Niisuguse auväärse kooli olemasolu oma linnaosas tahame esile tõsta sellega, et rajame kõigile avatud õunaaia, mis puhkeb igal aastal õide just siis, kui kool saadab ellu järjekordse lennu lõpetajaid,“ ütles Kesklinna vanema kohusetäitja Anu Aus.

Läbi oma ajaloo Toompeal tegutsenud Tallinna Toomkooli peetakse üheks vanemaks tegutsevaks õppeasutuseks Läänemere ääres ja vanimaks Eestis. Kool alustas tööd ilmselt 13. sajandi keskpaigas, kirjalik esmamainimine pärineb aga 1319. aastast, mil Taani kuningas Erik VI Menved andis toomkapiitlile koolipidamise ainuõiguse Tallinnas. Selles koolis on teiste seas õppinud kogu maailmas tuntud inimesi, nagu loodusteadlane Karl Ernst von Baer, admiral Adam Johann von Krusenstern jmt. Teise maailmasõja alguses oli kool sunnitud uksed sulgema ja avati taas kristliku koolina 2011. aastal.

Toomkooli esimese sõjajärgse lennu pidulikul lõpetamisel ja õunapuu istutamisel Toomparki osales ning õnnistas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop, Toomkooli nõukogu esimees Urmas Viilma.