Tänasel Olavipäeval tähistavad vormsilased kiriku taaspühitsemise 30. aastapäeva

Tänasel Olavipäeval tähistavad vormsilased kiriku taaspühitsemise 30. aastapäeva

Tänasel olavipäeval, 29. juulil tähistab EELK Vormsi kogudus koos saarerahva ja kohale saabunud rannarootslastega Püha Olavi kiriku taaspühitsemise 30. aastapäeva.

Vormsi kirik eile kesköise mälestusjumalateenistuse ootel

800 aastat vana pühakoja taastamine algas saareelanike ja kohaliku omavalituse initsiatiivil ning endiste Rootsis elavate vormsilaste toel 1988. aasta suvel. Kirik taaspühitseti Olavipäeval, 29. juulil 1990.

Ajaloodokumentide kohaselt lasi Norra kaitsepühakule Pühale Olavile pühendatud kiriku 1219. aastal ehitada Taani kuningas Valdemar II. Koguduseliikmed on olnud valdavalt rootslased, kes on saarel aastasadu elanud. Vormsi kirik teenis kogudust sajandite jooksul kuni 1944. aastani, mil suurem osa põlistest elanikest lahkus sõja eest Rootsi. Pärast sõda oli koguduse tegevus ja jumalateenistuste pidamine keelatud. Nõukogude võimu perioodil hoone rüüstati ning kolhoosi ajal kasutati seda heina ja vilja laona.

Olavipäeva pidustused algasid eile kultuurimajas ajalooliste filmide vaatamisega. Järgnes hilisõhtune rootsi- ja eestikeelne mälestusjumalateenistus kirikus ning kalmistul.

Täna kell 12.00 on Vormsi kirikus taaspühitsemise 30. aastapäeva jumalateenistus; järgneb ühine supisöömine kirikaias. Kell 15.00 on kirikus ansambli „Heinavanker“ kontsert. Pidustused jätkuvad pärimusmuusika kontserdiga Vormsi talumuuseumis.


Vaata lisa: