Vaimuliku muusika festival Mustvees pakub põnevat programmi

Vaimuliku muusika festival Mustvees pakub põnevat programmi

500-aastase ajalooga Mustvee linn on unikaalne selle poolest, et seal asub koguni viis erineva konfessiooni kirikut: luteri kirik, Püha Nikolause kirik, Püha Kolmainu kirik, Betaania koguduse pühakoda ja vanausuliste palvela. Kuni pühapäevani on võimalus neis kõigis osa saada kaunitest festivalikontsertidest viiendal vaimuliku muusika festivalil VM Fest Mustvee.

Festivali algatas 2015. aastal Valeri Petrov (fotol), kes on nii varajase kui kaasaegse vaimuliku muusika asjatundja. Festivali sümboliks on kala, Jeesuse Kristuse sümbol, sest kreeka keeles annavad sõnade „Jeesus, Kristus, Jumala Poeg, Päästja” esitähed kokku IHTYS, mis tähendab kala ja sobib hästi ka Peipsimaa sümboliks.

Neljapäeval, 6. augustil kell 19 kõlab Püha Nikolai kirikus Poola meesansambli Partes esituses Poolast, Leedust ja Ukrainast pärit õigeusu muusika. Ansambli asutaja ja kunstiline juht, andekas dirigent Michal Laszewicz on pühendanud kogu oma elu õigeusu muusika tundmaõppimisele.

Reedel, 7. augustil kell 19 saab luteri kirikus Leedu ooperi- ja balletiteatri juhtsolisti Asta Kriksciunaite ning Ciurlionise rahvusvahelise konkursi laureaadi ja organisti Jurgita Kazakeviciute esituses kuulata Leedu heliloojate loodud vaimulikku muusikat. Samuti on kavas Bachi, Schuberti, Peeter Süda ja Arvo Pärdi teosed.

Laupäeval, 8. augustil kell 19 kõlavad Mustvee kultuurikeskuses vanausuliste palvelaulud vanavene, kreeka ja läti keeles Läti ansambli Paradisus Vocis esituses. Kollektiivi juht on vanausuliste preester Vassili Volkov.

Pühapäeval, 9. augustil kell 18 lõpetab Mustvee kultuurikeskuses festivali galakontsert, kus astuvad üles ansamblid Orthodox Singers, Paradisus Vocis ja Partes ning käsikellade ansambel Campanelli. Tänapäeva vaimulikke traditsioone tutvustavad vioolamängija Johanna Vahermägi ja tema bänd.