Ajaleht Eesti Kirik 5. augustil

Ajaleht Eesti Kirik 5. augustil

Juuliukuise puhkuse järel on taas ilmunud ajaleht Eesti Kirik. Seekordsed teemad:

Ajaleht Eesti Kirik 05.08.2020

Läänemaal Pürksis pidasid suvepäevi EELK lastetöötegijad. Oldi osaduses, saadi uusi teadmisi ja ideid ning jäeti hüvasti Soome tagasi siirduva pikaaegse lastetöö juhi Titta Hämäläisega. Viimane kinnitas, et Soome on küll tema isamaa, aga Eestist olevat saanud tema kodumaa.

Isikulugu on pedagoogikateadlasest, kirjanikust ja teatritegelasest Loone Otsast. Tartu Maarja koguduse liige on kirjutanud näidendeid muu hulgas Eesti kultuuriloost inspireeritud teemadel, kuid tunneb end maailmakodanikuna. „Kristlik maailm on ju tohutu suur. Kuni jagame ühiseid kristlikke väärtusi, mida tänapäeval nimetatakse häbelikult õhtumaisteks, võib kristlane tunda end kodus igas ilmanurgas,” leiab Ots.

29. juulil peeti Vormsis olavipäeva ja tähistati kiriku taaspühitsemise 30. aastapäeva. Kohal viibisid piiskop Tiit Salumäe ja president Kersti Kaljulaid, kuid epideemia tõttu puudusid tavakohaselt oma sünnipaika sel puhul külastavad külalised Rootsist. Sellest hoolimata peeti tänavugi jumalateenistust nii eesti kui rootsi keeles.

30. juulil möödus 80 aastat Jüri Bärgi sünnist. Värvikat ja armastatud kirikuõpetajat meenutab Tiit Pädam.

Ridala koguduse esmamainimise 800. ja kiriku 750. aastapäeva tähistati viiepäevase ürituste sarjaga. Kavas olid jumalateenistused, ajalookonverents ja laat. „Selle emotsiooniga, mida see nädal Ridala mäel andis, saame üle ka pimeda ja porise sügise ning jaksame jälle,” kinnitab ülevaate kirjutanud koguduse liige Kai Kraus.

„Kirik ei ole ainult koht, kus ainult meie otsime ja teenime Jumalat, vaid koht, kus Jumal hoopis meid otsib ja ootab ning meid teenida tahab,” kirjutab oma juhtkirjas Eesti Kiriku kolleegiumi esimees Mihkel Kukk.

Kolumnist Sigrid Põld jagab arvamusloos oma tänavusi reisielamusi kodumaalt. Eriti tõstab ta esile külaskäiku Saaremaale Reomäe nunnakloostrisse.

„Miks on nii suur hulk inimesi, kes ei taha tulla Päästja juurde?”, küsib arvamusloos Tartu Pauluse koguduse piibliringi juht Liive Koppel. Ta hoiatab, et ka päästetud inimesed on alatasa õigelt kursilt kõrvale kaldumise ohus, mistõttu tuleb kompassina kasutada Jumala sõna.

Värskas avati 20. juulil suure pidulikkusega Petserimaa Vabadussõja monument.

Konsistooriumis esitleti 30. juunil Aapo Puki maali piiskop Tiit Salumäest.

Valkas Eesti-Läti piiril avati Santiago de Compostela palverännu teeviit. See sündmus tõi kokku jaakobitee palverändureid Eestist, Lätist ja Leedust.

Pühapäeval tähistati Lääneranna vallas asuva Pikavere palvemaja 190. aastapäeva. Tegemist on ühega vanimatest tegutsevatest vennastekoguduse palvemajadest Eestis.

Koguduseelu uudiseid vahendame Jõgevalt, Palamuselt ja Pärnu-Jaagupist.

Jutluse on kirjutanud Valga praostkonna vikaarõpetaja Lea Kärson.