Ajaleht Eesti Kirik 31. märtsil

Ajaleht Eesti Kirik 31. märtsil

Peapiiskop Urmas Viilma, piiskop Tiit Salumäe ja piiskop Joel Luhametsa karjasekiri Suurel Neljapäeval, 1. aprillil ja Suurel Reedel, 2. aprillil. Piiskopid kinnitavad kogudust ja kutsuvad üles palvetama oma kiriku ja rahva pärast.

Jeesuse ristitee aastal 2021: Jeesus nutab tühjas kirikus; Jeesust piitsutavad pilkajad; Jeesus kohtub ükskõiksusega; Jeesus nõrkeb uskmatuse all; Jeesus tõugatakse välja inimeste seast; Jeesus kuuleb usklike palveid; Jeesus sureb keskpäeval.

Justiitsministeeriumi peakaplan Tanel Meiel kinnitab, et tihti just vanglas kurja teo eest karistust kandes leiab inimene aja mõtelda oma elu üle järele ning see võib viia ühendusse Jumalaga. Kuidas vanglavaimulik saab aidata neid, kes soovivad oma elu muuta, selleks on mitu võimalust.

Suure nädala iga päev kõnetab meid omal viisil, tõstes pühade sõnumi esile. Tuuli Võsa vahendab oma mõtteid suurest neljapäevast, Anne Ferschel suurest reedest, Esa Pekka Luukkala vaiksest laupäevast ja Jaan Vaidla ülestõusmispühadest.

Suure nädala narratiivis on oluline koht Jeesuse jüngril, kes oma Õpetaja oli valmis ära andma hõbeseeklite eest. Kas see, mida Juudas Iskariot tegi, oli reetmine või võib selles näha osa jumalikus plaanis, aitab selgitada dr Randar Tasmuth.

Äsja ilmunud raamatu „Aeg parandab hoolitsetud hingehaavad“ põhisõnumiks nimetab autor Naatan Haamer, et kriis on pikk protsess, aga sellest on võimalik välja tulla ja leida oma elus uus kvaliteet ka pärast suuri kaotusi.

Tartu Maarja koguduse hingehoidja Lea Saar kirjutab koormast, mis võib inimese murda. Eriti on negatiivse eeskuju korral hingehätta sattunu läbivaks motiiviks toimetulematus.

Kadrina koguduse õpetaja Meelis-Lauri Erikson nopib lihavõttepühade ootuses paastuaja pudemeid ja jagab neid lugejatega. Siin on pildikesi elust ja mõtteid, mis ühendab aja ja ruumi.

Viiendat aastat valmivad Eesti Kirikute Nõukogu haridustoimkonnas harivad, umbes pool tundi kestvad videoklipid, saatejuht ja autor on Heiki Haljasorg.

Podcast ehk taskuhääling Teoloogika jõudis hiljuti kümnenda saateni. Tegemist on kõrgema usuteadusliku seminari taskusaadete sarjaga, kus käsitletakse moodsas formaadis aktuaalseid teoloogilisi küsimusi.

Vello Talviste on inimene, keda Paides teavad paljud. Ta on linna aukodanik, kauaaegne koolidirektor ja Paide Püha Risti koguduse juhatuse liige. 

Vaimulik Robert Bunder huvitub rüütliromaanidest, millel tema meelest peale lihtsa meelelahuse on mõndagi tõsisemat öelda. Ta toob välja kolm voorust, mida rüütlid üle aja tahavad ka meile õpetada, need on truudus, vaprus ja armastus.

Alustame Sirje Semmi järjelooga, mis viib lehelugeja rännakule mööda suvise Eesti looduskauneid ja kultuuriväärtuslikke paiku. Retk toimus autoril möödunud suvel, aga sobib hästi avaldamiseks aega, mil vaikselt oleme plaanimas tänavuse suve sisu.

Ajalik surm ei jää kaugeltki viimaseks, kinnitab lehejutluses Põlva koguduse õpetaja Toomas Nigola, juhatades lehelugeja ülestõusmispüha hommikusse, kus Kristus on surnuist üles tõusnud.

Eesti Kirik soovib oma lugejatele head vaikset nädalat ning rõõmu saabuvatest ülestõusmispühadest!

Meeldib 1

Lisa kommentaar