Eesti Kirik 06.10.2021

Eesti Kirik 06.10.2021

Eesti Kirik 06.10.2021
Eesti Kirik 06.10.2021

1. oktoobril tähistas Tartu ülikooli usuteaduskond oma 30. taasavamise aastapäeva. Meeles pidades igaviku radadele läinud õppejõude tehti ringkäik Raadi kalmistul, toimus oikumeeniline jumalateenistus Tartu Jaani kirikus, konverents „Kuhu lähed Eesti teoloogia?“ TÜ peahoone aulas ja õhtul vilistlasõhtu. Kirjutab peatoimetaja, TÜ usuteaduskonna 1. lennu vilistlane Liina Raudvassar.

 Tartu Pauluse kirikuhoone 104. aastapäeval, 3. oktoobril pühitses piiskop Joel Luhamets Aapo Puki maalitud kaks sakraalmaali. Kohal käis toimetaja Kätlin Liimets.

 „Need, kes elavad tänulikkust väljendamata, muudavad oma ja oma lähedastegi elu kurvaks, halliks, värvivaeseks – halleluks. Tänulikkusel on ilusad soojad värvid ja neid oma elulõuendil kasutades muutub meie elumaal ilusamaks, helgemaks,“ mõtiskleb kolumnist Jaan Tammsalu lõikustänupüha eel.

 EELK peapiiskop Urmas Viilma on lõikustänupühal Tallinna toomkirikusse kutsunud need, kes pälvisid sel aastal kirikliku tunnustuse. Avaldame tunnustuse pälvinute nimekirja ja tutvustame valikuliselt neid tublisid, pühendunud inimesi.

 „Kogu töö tehti ära mõne kuuga, nii et ülikooli nõukogu istungil mai viimasel reedel 1991 kinnitati teaduskonna taastamine ühel häälel ja taastamiskomisjon andis tööjärje üle vastsele dekaanile professor Kalle Kasemaale,“ meenutab kirjandusteadlane Peeter Olesk TÜ usuteaduskonna algust.

 Usuteaduskonna doktorant Rain Soosaar on kõnelnud Läti Evangeelse Luterliku Kiriku välissuhete juhi Andris Krauliņšiga. Viimane kommenteerib pikemalt LELK-i üldsinodi augustis tehtud otsust lahkuda Euroopa Evangeelsete Kirikute Osadusest.

 Mälu leheküljel jätkame vileorelite artiklite sarja. Kunstiajaloolane ja oreliekspert Külli Erikson küsib oma kirjutises intrigeerivalt, et kellele on vaja orelite muinsuskaitset.

 Pühapäev on lõikustänupüha. Päeva teema avab Anti Toplaan, pildipalve on teinud õpetaja Tiiu Hermati ja lehejutlus tänulikkusest ja loobumise õnnistusest pärineb Rapla koguduse õpetajalt Mihkel Kukelt.

Lisa kommentaar