Eesti Kirik 22.06.2021

Eesti Kirik 22.06.2021

Eesti Kirik 22.06.2021
Eesti Kirik 22.06.2021

Pühapäeval tähistas Tapa Jakobi kogudus oma 100. sünnipäeva. Pastor loci Valdo Reimann ütles juubelil, et sajandi eest oli sama ilus päev, rahvas oli küll teine ja ilmselt rohkearvulisem, ent Vaim ja lootus on ikka seesama.

Hingehoiukeskus avas 17. juuni keskpäeval Tartu Pastoraadis ametlikult oma uksed, et pakkuda abivajajatele hingeabi. Keskuse õnnistas Eenok Haamer. Hingehoiukeskuse avamisega moodustub Pastoraadis Eesti kontekstis ainulaadne terviklik keskkond abivajajatele hingehoidliku toe pakkumiseks. Sealt juhitakse ka üleriigilist hingehoiutelefoni tööd ning katseprojekti koduhooldusel olevatele inimestele hingehoidliku toe pakkumiseks.

„Vabadussõja võit oli Jumala kingitus. See kingiti kord meie eelkäijatele, aga see on kingitud ka meile,“ kirjutab saabuvale võidupühale mõeldes kolumnist Jaan Tammsalu.

Ka juhtkirjas mõtiskleb emeriitpeapiiskop Andres Põder sõja ja rahu teemadel. „Kus algab ja lõpeb õiglane sõda? Milline on riigi, kodaniku ja üksiksõduri vastutus? Mida tähendab käsk „ära tapa“? Kas vägivallatu vastupanu on võimalik? Kuidas võita kuri ära heaga?“ küsib ta.

Suure loo keskmes on saate „Ööülikooli“ ellukutsuja ja toimetaja Jaan Tootsen, kes on usutunnistuselt katoliiklane. Enda oluliste mõjutajatena nimetab ta Uku Masingut ja Evald Saagi. „Hindan väga vanemate inimeste kogemust ja tarkust. Minu jaoks tõeline inimese iga alles algab kaheksakümmend pluss, see on kõige ägedam aeg. On elukogemust, raamatutarkust, südametarkust,“ ütleb Tootsen.

15. juuni piiskoplik nõukogu võttis vastu otsuse, et koostatava uue lauluraamatu lõppu pannakse ühtlustatud jumalateenistusekord.

Uudistena jõuab lugejateni, et möödunud nädalal toimus Tartus VIII soome-ugri maailmakongress, Lahemaa rahvuspargi 50. aastapäeva tähistamise sündmuste hulka kuulus ka rahvalaulumissa Ilumäe kirikus ja Nigulistes on avatud Belgia sakraalkunsti näitus „Meeletu Dymphna järele“.

Püha Vaimu kiriku fassaaditööd soovitakse lõpetada juulis, jätkuvad August Termanni suurima oreli remonditööd.

Jätkub järjejutt eesti helilooja, dirigent, organist ja muusikapedagoog Roman Toist.

Pildipalveid teeb sel kuul Kätlin Liimets, pühapäeva teema avab Anti Toplaan ja lehejutlus pärineb lääne praostkonna Ridala koguduse õpetajalt Küllike Valgult.

Meeldib 1

Lisa kommentaar